back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Οκτώ SOS για την αναστολή συμβάσεων εργασίας το Νοέμβριο

Διαβάστε επίσης

Την ένταξη στο καθεστώς αναστολής συμβάσεων, εργαζομένων που έχουν προσληφθεί μέσω του προγράμματος των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν και άλλα επτά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για εργαζόμενους και εργοδότες, επισημαίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, εν όψει της έναρξης καταβολής της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

– Οι συμβάσεις των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους με εντολή δημόσιας αρχής, οι οποίοι επιδοτούνται από το «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», τίθενται σε αναστολή και παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής μετά την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών.
Δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ ή σε κλειστές επιχειρήσεις για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους στις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας υλοποιείται κανονικά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται όσο και οι κλειστές μπορούν να προβαίνουν σε ένταξη στο πρόγραμμα, εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

Για την υποβολή των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον Νοέμβριο, ΚΑΔ επιλέγεται από τη διαθέσιμη λίστα επιλογής. Σε περίπτωση εργαζόμενων στην επιχείρηση που υπάγονται σε διαφορετικούς ΚΑΔ, υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις, για κάθε ΚΑΔ.

– Επιχειρήσεις με ΚΑΔ, ο οποίος εντός του Νοεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πληττόμενος και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα κλείνουν από δημόσια αρχή, προχωρούν σε ξεχωριστή δήλωση για την αναστολή της σύμβασης του προσωπικού.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον – άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει την διαδικασία για κάθε ΚΑΔ ξεχωριστά.

Οι εργοδότες που έχουν υποβάλει Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση (α΄ φάση) για την ένταξη εργαζομένων τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το Νοέμβριο, προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών πρέπει πρώτα να προβούν στην απαραίτητη τροποποίηση/ ορθή επανάληψη της ανωτέρω δήλωσης, έως και τις 24 του μηνός για κλειστές επιχειρήσεις και έως τις 30 του μηνός για πληττόμενες.

Εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι τίθενται εκ νέου σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ, ακόμη κι αν έχει αλλάξει ο εργοδότης τους.
Αντίθετα, εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κατά τον μήνα Νοέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον μήνα Νοέμβριο οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Με τη νέα προωθούμενη νομοθετική διάταξη, που αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής ή πληττόμενες επιχειρήσεις – εργοδότες για τον Νοέμβριο, ορίζεται ως αποζημίωση ειδικού σκοπού τα 800 ευρώ αντί των 534 ευρώ, για τους έως και την 4η Νοεμβρίου προσληφθέντες.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα