back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27: Στην ατζέντα, το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς πριν από τα Χριστούγεννα και το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας

Διαβάστε επίσης

Στην σημερινή τους τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες και αρχηγοί κυβερνήσεων των 27 στην ΕΕ  θα αναζητήσουν ενιαίο σχέδιο εξόδου των ευρωπαικών χωρών από το λοκ νταουν πριν από τις εορτές Χριστουγέννων και Νέου Έτους. 

Το ελεγχόμενο άνοιγμα της ευρωπαικής αγοράς πριν από τα  Χριστούγεννα είναι κορυφαίας σημασίας πρόκληση για την ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση του ήδη βεβαρημένου οικονομικού κλίματος . Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg  οι ευρωπαίοι ηγέτες στην σημερινή τηλεδιάσκεψη τους , η οποία θα προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου,  θα  επιχειρήσουν να  βρουν κοινή προσέγγιση στην άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Το πρακτορείο επικαλείται  διπλωματικό σημείωμα προς τις εθνικές επιτροπές , σύμφωνα με το οποίο πρέπει να χαραχθεί μια κοινή πολιτική για την άρση των εθνικών λόκνταουν προς το τέλος του έτους, πριν την έναρξη των διακοπών. Ζητείται επίσης από τους ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. να συμφωνήσουν “στην ανάπτυξη κοινής προσέγγισης για γρήγορα τεστ αντιγόνων”, τα οποία “θα παίξουν ρόλο-κλειδί στην προοδευτική επανέναρξη της ελεύθερης κίνησης των ανθρώπων, όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν”.

Στην κορυφή της ατζέντας  των 27 θα βρεθεί  και το μείζον θέμα  του βέτο που άσκησαν η Ουγγαρία και  η Πολωνία στο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρω, παρότι όλοι συμφωνούν ότι δεν αναμένεται  απόφαση σχετικά με αυτό σήμερα. 

Τα κράτη-μέλη  δύνανται να εφαρμόζουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και το 2021 όπως τονίζει η Κομισιόν στη φθινοπωρινή έκδοση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που δημοσιεύθηκε χθες. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβκσις αλλά  και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν υπέρβαση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Ντομπρόβσκις,εκτίμησε ότι «η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πάρει περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά αναμενόταν». Συνεπώς, όπως δήλωσε, «είναι σημαντικό τα μέτρα αντιμετώπισης [της κρίσης] να μην αποσυρθούν πρόωρα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Τζεντιλόνι ο οποίος σημείωσε  ότι η πανδημία οδήγησε σε μείωση της απασχόλησης κατά 6,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο πρώτο εξάμηνο του 2020 – κυρίως, όπως είπε, γιατί μεγάλος αριθμός εργαζομένων σταμάτησε να αναζητεί εργασία. 

Το πλήγμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (4,1 εκατομμύρια τέτοιες συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν) και για αλλοδαπούς εργαζομένους (από χώρες εκτός της Ε.Ε.).  Σε επίπεδο τομέων, σφοδρότερα χτυπήθηκαν η φιλοξενία, ο χώρος της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού αλλά και οι επαγγελματικές δραστηριότητες.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα