back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ανεδαφική η συζήτηση για άρση του lockdown – Οι σκέψεις για παράταση

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται μέρα με την ημέρα η αγωνία για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοιού στη χώρα μας καθώς το σύστημα υγείας μετρά τις αντοχές του. Παρά την επιπέδωση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού το τελευταίο διάστημα – τις τελευταίες 48 ώρες παρουσίασε και μείωση – το ενδεχόμενο της άρσης του lockdown μετά τις 30 Νοεμβρίου απορρίπτεται από ειδικούς και κυβέρνηση.

Η διαρκής αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, αλλά και ο αριθμός των θανάτων που το τελευταίο τριήμερο μόνο ανέρχονται σε 295, αποτρέπουν την υλοποίηση των σκέψεων για άνοιγμα της αγοράς ενόψει εορτών με χαλάρωση ή άρση του lockdown, καθώς την ίδια ώρα η διασπορά στην κοινότητα παραμένει μεγάλη. Στο 86%  έχει φθάσει η πληρότητα των ΜΕΘ πανελλαδικά, στο 99% στη Θεσσαλονίκη. Νέο ρεκόρ σημειώθηκε χθες στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που εκτοξεύθηκαν στους 549 ενώ οι 84 το τελευταίο 24ωρο προκαλούν απαισιοδοξία. Συνολικά 1.388  ήταν τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν.  Στην Αττική καταγράφηκαν 252 νέες διαγνώσεις, στη Θεσσαλονίκη 300, στη Μαγνησία 124, στην Πέλλα 88, στην Ημαθία 65 και στη Λάρισα 61. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθεροποίηση στον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (400 ημερησίως κατά μέσον όρο), στα οποία η πανδημία ασκεί ασφυκτική πίεση. Συνολικά 4.400 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό νοσηλεύονται, ενώ η πληρότητα στις 687 κλίνες εντατικής θεραπείας COVID-19 είχε φτάσει χθες στο 86%. Στην Αττική το 81% των κλινών Εντατικής COVID ήταν κατειλημμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζει το 99%, με αποτέλεσμα το υπουργείο να αντλεί επιπλέον πόρους –υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό– από τα ιδιωτικά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε εχθές ότι διαφαίνεται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, ίσως και μείωση στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ωστόσο ότι η πανδημία δεν μειώνεται με τον επιθυμητό ρυθμό και ότι η διασπορά του ιού παραμένει πολύ μεγάλη, γεγονός που, σύμφωνα με την ίδια, οφείλεται στο ότι, εν μέσω lockdown, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, ως αποτέλεσμα όλων όσων συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα.

Με αυτά τα δεδομένα, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι οδηγούμαστε σε παράταση του lockdown, η άρση του οποίου προϋποθέτει τα κρούσματα δεν πέσουν σε τριψήφιο αριθμό (ιδανικά κάτω από 500 όπως ανέφεραν λοιμωξιολόγοι, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πρόσφατο παρελθόν). Αυτή η εβδομάδα έχει χαρακτηρισθεί ιδιαιτέρως κρίσιμη από τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία ενθαρρυντικά μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, που θα επιτρέψουν αισιοδοξία για σταδιακή αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και θα ανοίξουν τη συζήτηση για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι “ανεδαφική αυτή τη στιγμή η συζήτηση για άρση του lockdown“, όπως δήλωσε στο ΜEGA ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. “Το σύστημα Υγείας αντέχει. Κανένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει αβοήθητος. Δεν υπάρχει διαλογή ασθενών, ούτε «επιθετικά» εξιτήρια”, επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Την εκτίμηση ότι χρειάζεται να παραταθεί το lockdown και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταστεί βέβαιο ότι υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ακολούθως, όπως είπε, μπορεί να υπάρξει συντεταγμένο άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης πλην των μπαρ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι τον Μάρτιο και εν συνεχεία με τον εμβολιασμό και το πληθυσμού, με βάση το σχετικό πλάνο, «τον Ιούνιο, ίσως και τον Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα».

Σημείωσε εξάλλου ότι περίπου δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη μείωση των κρουσμάτων, θα παρατηρηθούν μικρότεροι αριθμοί και στους νοσηλευόμενους.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα