back to top
19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Το πρωτότυπο διαστημόπλοιο της SpaceX εξερράγη κατά την προσγείωση μετά από δοκιμαστική πτήση

Διαβάστε επίσης

Το πρωτότυπο διαστημόπλοιο της SpaceX Starship, της εταιρείας του γνωστού επιχειρηματία Elon Musk, εξερράγη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί την Τετάρτη μετά από μια κατά τα άλλα επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση.

Στόχος του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Elon Musk είναι να χρησιμοποιήσει διαστημόπολοια όπως αυτό που εξερράγη για τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων σε μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο της πτήσης, ο αυτοκατευθυνόμενος, μη-επανδρωμένος πύραυλος εξερράγη σε έναν διάδρομο προσγείωσης, μετά από μία ελεγχόμενη κατάβαση. Η δοκιμαστική πτήση είχε σκοπό να φτάσει σε υψόμετρο 41.000 ποδιών, με προώθηση για πρώτη φορά από τρεις από τους νέους κινητήρες Raptor της SpaceX. Η εταιρεία δεν ανέφερε αν ο πύραυλος κατάφερε τελικά να φτάσει στο επιθυμητό ύψος.

Ο Musk είπε σε ένα tweet αμέσως μετά ότι η SpaceX είχε αποκτήσει «όλα τα δεδομένα που χρειαζόταν» από τη δοκιμή και χαρακτήρισε την πτήση του πυραύλου ως επιτυχημένη.

Η SpaceX έκανε την πρώτη της απόπειρα να εκτοξεύσει το Starship την Τρίτη, αλλά ένα πρόβλημα με στους κινητήρες αυτόματα ματαίωσε τη δοκιμή, μόλις ένα δευτερόλεπτο πριν από την απογείωση.

Η NASA έδωσε στο SpaceX 135 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του Starship, παράλληλα με ανταγωνιστικά οχήματα από τις αντίπαλες επιχειρήσεις όπως η Blue Origin, η διαστημική εταιρεία που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Amazon Jeff Bezos, και η Dynetcis που ανήκει στην εταιρεία Leidos.

Οι τρεις εταιρείες ανταγωνίζονται για μελλοντικές συμβάσεις για την κατασκευή των βάσεων στη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο έχει ως στόχο μια σειρά επανδρωμένων σεληνιακών εξερευνήσεων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα