back to top
19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

B. Παπαευαγγέλου: Το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω

Διαβάστε επίσης

Αναδρομή των όσων έγιναν από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, την τελευταία για το 2020.

«Αυτό που μας έμαθε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός», είπε η Παπαευαγγέλου , σημειώνοντας πως την χρονιά που φεύγει μάθαμε όλοι μας πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, αλλά και τα παιδιά έχασαν το σχολείο τους και κλείστηκαν στο σπίτι. Οι φοιτητές μας δεν έζησαν τη φοιτητική ζωή όπως την είχαν ονειρευτεί. Πολλοί εργαζόμενοι έζησαν την αγωνία της οικονομικής επιβίωσης και άτομα μεγάλης ηλικίας έζησαν στην απομόνωση» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπαευαγγέλου περιέγραψε την ελπίδα που γεννιέται με το εμβόλιο για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, εξήγησε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για την πολυπόθητη ανοσία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως ο μέσος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, είναι αυξημένος σε Δ. Αττική, Έβρο, Κοζάνη, Πιερία.

Όπως είπε, 2.500 συνάνθρωποι πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές Covid και περίπου 500 ασθενείς έδωσαν μάχη να κρατηθούν στη ζωή στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 91%. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών. «Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 αφορούν στο 85% των θανάτων από τον κορονοϊό» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Γ. Μαγιορκίνης: Όσα κερδίζουμε με κόπο πρέπει να τα διατηρήσουμε

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιβαρυμένη την κατάσταση τόσο στη Δυτική Αττική, όσο και στην Κοζάνη.

Όπως είπε, καταγράφεται μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση. Ενώ, υπάρχει μείωση 22% στις ΜΕΘ σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Στην Αττική, υπογράμμισε ο κος Μαγιορκίνης υπάρχει μείωση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ ο δείκτης RT στην Αττική είναι στο 0,8 και στην Θεσσαλονίκη στο 0,6. Όσα κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε. Υπάρχει κόπωση, είναι κατανοητό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χαλαρώσουμε, τόνισε καταλήγοντας ο καθηγητής.

Έλενα Μπρέγιαννη 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα