back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο – Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία για την επαναλειτουργία της αγοράς βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το πράσινο φως που αναμένεται να ανάψει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στη σημερινή της συνεδρίαση. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αναμένεται να γίνει με την επαναφορά του click away που εφαρμόστηκε και τις γιορτές, αλλά και την υιοθέτηση της νέας μεθόδου click in shop, δηλαδή επίσκεψη στα καταστήματα κατόπιν ραντεβού. Το μέτρο του ραντεβού θα αφορά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία, κλάδους δηλαδή στους οποίους ο τζίρος τις γιορτές ήταν περιορισμένος.

Οι καταναλωτές σε κάθε περίπτωση θα κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα από το οποίο επιθυμούν να ψωνίσουν ώστε σε προκαθορισμένη μέρα και ώρα να το επισκέπτονται. Η διαφορά όσον αφορά στo click in shop είναι ότι θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν και μέσα στο κατάστημα ώστε να δοκιμάσουν τα προϊόντα. Αναμένεται ωστόσο να υπάρχει περιορισμός, ανάλογα με τα τ.μ του καταστήματος, σχετικά με τα άτομα που θα βρίσκονται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο καθώς και χρονικό όριο για την παραμονή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχουν και γεωγραφικοί περιορισμοί για τις μετακινήσεις, δηλαδή να επιτρέπονται οι αγορές των καταναλωτών στα καταστήματα τα οποία βρίσκονται στην περιοχή διαμονής τους.

Στο τραπέζι των σημερινών συσκέψεων, θα τεθεί και το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, πιθανότατα με τις ίδιες προϋποθέσεις που λειτούργησαν και κατά το διάστημα των γιορτών, ένα μέτρο το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται να προκρίνεται καθώς το ταυτόχρονο άνοιγμα όλο του λιανεμπορίου ακόμη και με όρους κρίνεται από τους επιστήμονες επισφαλές για την διασπορά του ιού.

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. «Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με εκείνα στις 14 Δεκεμβρίου είναι πολύ καλύτερα και γι’ αυτό θεωρώ ότι θα μπορούσε να εξεταστεί σίγουρα για τα click away» υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ και ίσως και ψηλότερα.

«Εμείς θέλουμε να διαχειριστούμε μία κατάσταση που δεν θα ξεφύγει και όσο το δυνατόν, σιγά σιγά, με ασφάλεια, να ανοίγουμε και την οικονομία και την Παιδεία», πρόσθεσε.

«Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του “click away” όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε, συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το “click in shop” μόνο 5%, ενώ ο περιορισμός της κινητικότητας στο δημόσιο χώρο μπορεί τεκμηριωμένα πλέον να αποφευχθεί με αυστηρή θέσπιση γεωγραφικών κριτηρίων για τις μετακινήσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και προσθέτει «Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, αποδεικνύεται ότι η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο “click in shop” είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα και να αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου και όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα