back to top
16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ποια θέματα θα θέσει ο Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Επιτάχυνση του εμβολιασμού και κοινή πιστοποίηση στην ατζέντα των 27

Διαβάστε επίσης

Οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού στην Ευρώπη και οι συνακόλουθες καθυστερήσεις  επιστροφής σε κανονικότητα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής  Συνόδου Κορυφής των 27 που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού είναι το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα η μείωση στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech αγγίζει το  35%-40%. Σύμφωνα με τις αρμόδιες κοινοτικές πηγές, οι παραδόσεις αναμένεται να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι απώλειες θα καλυφθούν πλήρως έως τις 15 Φεβρουαρίου.  

Τις παραπάνω προτεραιότητες καθιστά σαφής στην επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών για την τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Σαρλ Μισέλ σημειώνοντας ότι “απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών” και προσθέτοντας ότι  “η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά” .

Το τελευταίο αυτό παραπέμπει στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στα τρία επιμέρους ζητήματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Όπως είπε:
Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της Astra Zeneca και άλλων εταιρειών.
Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι Ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από κράτος σε κράτος.
“Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου εχει προγραμματισθεί να συζητηθεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την οποία έχει ενημερώσει με επιστολή  του την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ .

Άρθρο Κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές ιστοσελίδες : «Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για τα ταξίδια το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό εμβολισμού δεν θα οδηγήσει σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας μας να ταξιδεύουμε, τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing με θέμα την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός κοινά συμφωνημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι “δεν θα πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο”, τονίζει ότι “στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί”, αλλά “αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό”.
“Αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης, με μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός “όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο”.

Newsroom Αθήνα 9.84, Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα