back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οργή στην Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων – Ιταλία και ΕΕ απειλούν με νομικές κυρώσεις κατά των φαρμακοβιομηχανιών

Διαβάστε επίσης

Οργή εκδηλώνεται σε αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων με την Ιταλία να ανακοινώνει, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάγιο ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον των φαρμακοβιομηχανιών. Το ίδιο απειλεί να πράξει και η ΕΕ όπως κατέστησε σαφές νωρίτερα τη Κυριακή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με την DW ο Μισέλ απείλησε τις φαρμακευτικές εταιρείες με πιθανές νομικές συνέπειες εάν δεν τηρήσουν τις συμβάσεις εμβολίων. “Σκοπεύουμε να κάνουμε τη φαρμακευτική βιομηχανία να σεβαστεί τις υπογεγραμμένες συμβάσεις”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe-1 προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι της ΕΕ “χτύπησαν τη γροθιά  στο τραπέζι” την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες με την Pfizer  προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι οι καθυστερήσεις θα λήξουν αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το BBC ο εμβολιασμός σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης καθυστερεί και σε κάποιες σταμάτησε λόγω της μείωσης των παραδόσεων εμβολίων της Pfizer-Biontech. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, στη Γερμανία μερικά από τα πολυπληθέστερα ομόσπονδα κρατίδια έχουν σοβαρό πρόβλημα επάρκειας δόσεων και ορισμένα ανέστειλαν την χορήγηση της πρώτης δόσης. Το ίδιο συμβαίνει στην Ιταλία ενώ σταμάτησε ο εμβολιασμός του ιατρικού προσωπικού στην Μαδρίτη.

Στη Γαλλία,  τρίτο πανεθνικό λοκντάουν εισηγείται για τη Γαλλία ο κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την πανδημία.

Οι Pfizer και BionTech έχουν ανακοινώσει ότι αναδιοργανώνουν τις μονάδες παραγωγής, προσθέτοντας νέα εργοστάσια, για να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση για τα εμβόλια κατά του Covid-19 ενώ και η Astrazeneca ενημέρωσε ότι θα διαθέσει μικρότερες ποσότητες του εμβολίου από αυτές που αρχικά είχαν προγραμματιστεί. Οι καθυστερήσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε με τον Ιταλό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η Ρώμη θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις νομικές πρωτοβουλίες, όπως ήδη κάνουμε με την Pfizer-Biontech, για να διασφαλίσουμε τη συμμόρωση με τις συμβατικές δεσμεύσεις και να προστατεύσουμε το έθνος μας. Κριτική στις Βρυξέλλες ασκούν οι γιατροί της Αυστρίας. Υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να είχε παραγγείλει μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων

Τρίτο λοκντάουν εισηγείται κορυφαίος σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την πανδημία για τον Φεβρουάριο λόγω των νέων παραλλαγών του κορονοϊού.  «Πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα καραντίνα. Το αν θα είναι πολύ αυστηρή, όπως του Μαρτίου, ή πιο χαλαρή, όπως εκείνη του Νοεμβρίου, είναι πολιτική απόφαση», είπε ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Στην ετήσια έκθεσή της για τις ανισότητες η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam εκτιμά ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κάλυψαν ήδη τις ζημίες που υπέστησαν αν δεν μεγέθυναν τα πλούτη τους εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Επαναλαμβάνει δε την πρότασή της να φορολογηθούν περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες για να καταπολεμηθεί αυτός που αποκαλεί «ιό της ανισότητας». Σε παγκόσμια κλίμακα, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία βασίζεται στα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse.

Αλεξάνδρα Βουδούρη ,DW, BBC

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα