back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Έως την Παρασκευή η εκ των προτέρων υποβολή στοιχείων για τις αναστολές συμβάσεων από τις επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

Έως την Παρασκευή καλούνται οι επιχειρήσεις να δηλώσουν τους εργαζόμενους που βρίσκονται ή προτίθενται να θέσουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης τον Φεβρουάριο, καθώς -σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας- επανέρχεται η διαδικασία της εκ των προτέρων υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Η διαδικασία δήλωσης των αναστολών εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, τότε η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη, δεν καταβάλλεται από το κράτος η ειδική αποζημίωση και ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Ειδικότερα:

Ø Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.

Ø Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

Ø Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.

Ø Η προσωρινή ανάκληση, επίσης. προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα