back to top
16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Έληξε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο – Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι

Διαβάστε επίσης

Έληξε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή φοιτητών, καθηγητών και μαθητών. Άνοιξε ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Μικρή ένταση σημειώθηκε νωρίτερα, όταν ομάδα ατόμων εκτόξευσε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν τη Βουλή με την αστυνομία να απαντά  με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει 3 βασικές αλλαγές. Καθιερώνονται έτη φοίτησης ν+2 και ν+3, για προγράμματα σπουδών άνω των 4 ετών, ορίζεται βάση εισαγωγής που θα επιλέγεται από την κάθε σχολή και μειώνονται, από τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2022, οι επιλογές στο μηχανογραφικό.

Όσον αφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προανήγγειλε 1000, κατ’ αρχήν, προσλήψεις ειδικών φρουρών που θα τοποθετηθούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τη σημερινή συγκέντρωση

Την 13.00 ώρα σήμερα (Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021), πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 3.500 περίπου ατόμων, στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε πορεία δια μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, μέχρι το χώρο μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εκεί μικρή ομάδα 20 περίπου νεαρών ατόμων, αποσπάσθηκε από το σώμα της πορείας και έρριψε μολότοφ, πέτρες και πυροσβεστήρες στις αστυνομικές δυνάμεις της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (Ο.Δ.Ο.Σ) που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν με τρόπο ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και παρακωλυθεί η διεξαγωγή της πορείας.

Η πορεία δια μέσω της οδού Πανεπιστημίου και των Προπυλαίων, ολοκληρώθηκε την 15.30 ώρα στην πλατεία Ομονοίας.

Στο διάστημα της πορείας υπήρξε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Φιλελλήνων, Αμαλίας και τμήμα της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας.

Ακολουθεί σε παράρτημα κατάλογος με τα Σωματεία, Συλλόγους και Οργανώσεις που είχαν απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή στη συνάθροιση.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Φοιτητικοί Σύλλογοι
2. Μαθητικοί Σύλλογοι
3. Σύλλογοι Εκπαιδευτικών
4. Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων
5. Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
6. Ο.Ι.Ε.Λ.Ε
7. Δ.Ο.Ε
8. Α.Δ.Ε.ΔΥ
9. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
10. Μέτωπο Αντίστασης

Βίκτωρας Αντωνόπουλος, Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα