back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Δ. Φουντά: Η δεκαετία 2011-2020 ήταν η θερμότερη όλων των εποχών για την Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αποτυπώνεται με πολύ ανάγλυφο τρόπο στην έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά από επεξεργασία των στοιχείων του ιστορικού κλιματικού αρχείου, βάσει καταγραφών της θερμοκρασίας στο κέντρο της Αθήνας από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και σήμερα και μάλιστα χωρίς καμία διακοπή.

Στα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, αναφέρθηκε η δρ. Δήμητρα Φουντά, κύρια ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Τομέα Περιβάλλοντος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Όπως εξήγησε, στην Ελλάδα, η ιστορική χρονοσειρά του Αστεροσκοπείου, είναι η μοναδική πηγή που υπάρχει από τόσο παλιά και από εκεί αντλούνται σημαντικές πληροφορίες μου μας δίνουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε την κλιματική αλλαγή, παρατηρώντας πόσο έχει αυξηθεί η θερμοκρασία σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι η δεκαετία 2011-2020 είναι η θερμότερη όλων των εποχών για την πρωτεύουσα, με τη μέση θερμοκρασία να παρουσιάζει αυξητική τάση και να αγγίζει τους 19,03C ενώ ειναι αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη δεκαετία είναι ήδη κατά 1,5C θερμότερη σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1860-1900.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα έχει αγγίζει την «κόκκινη γραμμή» της ανόδου της θερμοκρασίας έως 1,5C, που είχε θέσει η παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα στο Παρίσι, το 2015, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η θερμοκρασία βρίσκεται ένα βαθμό και κάτι παραπάνω από την προβιομηχανική εποχή, δηλαδή από το 1850 και μετά.

«Με το 2020 που ήταν και αυτό ένα πάρα πολύ ζεστό έτος, παγκοσμίως, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, οπότε κάνουμε την ανάλυσή μας και σε επίπεδο δεκαετίας. Και αυτή η δεκαετία υπήρξε η πιο θερμή όλων των εποχών», τόνισε.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι η θερμοκρασία στην Αθήνα εμφάνισε απότομη άνοδο τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, με την περίοδο 2011-2020 να είναι σχεδόν 0,4 C θερμότερη από την δεκαετία 2001-2010, η οποία είναι η δεύτερη θερμότερη από το 1860.

«Ο πλανήτης ζεσταίνεται, η Μεσόγειος περισσότερο από ότι ο μέσος όρος του πλανήτη και φυσικά η Αθήνα, η οποία είναι επιβαρυμένη και για άλλους λόγους, ως αστική περιοχή, ζεσταίνεται ακόμη περισσότερο», υπογράμμισε.

Η κ. Φουντά, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας εξαιτίας του οποίου οι αστικές περιοχές καθίστανται θερμότερες από τις γειτονικές μη αστικές ζώνες, και αυτό, όπως ανέφερε, απαντάται σχεδόν σε όλες τις πόλεις του κόσμου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το φαινόμενο δεν είναι το ίδιο έντονο σε όλη την Αθήνα αλλά υπάρχει μεγάλη χωρική μεταβολή.

«Αυτό συμβαίνει γιατί τα υλικά του δομημένου περιβάλλοντος και απορροφούν αλλά και εκπέμπουν την ηλιακή ακτινοβολία με διαφορετικό τρόπο, υπάρχει λιγότερο πράσινο και φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και η ανθρωπογενής θερμότητα από τα αυτοκίνητα, τα κλιματιστικά κλπ».

Παράλληλα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας, πέραν της αυξητικής τάσης της θερμοκρασίας, προέκυψαν ανησυχητικά συμπεράσματα σχετικά με τις βροχοπτώσεις στην Αθήνα.

«Την τριαντακονταετία 1991-2020 σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990, δεν υπάρχει διαφορά στο συνολικό ύψος βροχής που έχει πέσει, παρά μόνο, μια μικρή αυξητική τάση. Παρατηρήσαμε, όμως, ότι η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται ισχυρές ή πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, μεγαλύτερες των 30 χιλιοστών την ημέρα, έχει διπλασιαστεί την τελευταία τριαντακονταετία».

Και πρόσθεσε ότι: «Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή η οποία πρόκειται να βιώσει ξηρασία ,όχι όμως ακόμα, αλλά μετά από αρκετές δεκαετίες» .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα