back to top
18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Σπύρος Μπιμπίλας: Δεν είδα το ίδιο ενδιαφέρον για την πείνα και απαξίωση των ηθοποιών, όλοι έτρεξαν μόλις έπεσε το σύνθημα της “κλειδαρότρυπας”

Διαβάστε επίσης

Για τις τελευταίες εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο μίλησε, μεταξύ άλλων, στον Αθήνα 9.84 και στον Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) τόνισε ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και ότι ως υπεύθυνο σωματείο δεν μπορεί να δίνει στη δημοσιότητα τις καταγγελίες που τους έρχονται.

«Από το Σωματείο δεν διαρρέουν πράγματα. Εάν βγαίνει ο καθ’ ένας στις τηλεοράσεις και λέει ό,τι θέλει, εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Εμείς έχουμε μια αυστηρότητα στο σημείο που ούτε εγώ ο ίδιος δεν ξέρω τι καταγγελίες έχουν πάει στο Πειθαρχικό πόσες και για ποιους» είπε χαρακτηριστικά 

Όπως πρόσθεσε ο κ Μπιμπίλας όλο αυτό «είναι κάτι πρωτόγνωρο που δεν το έχουμε ξαναζήσει και ούτε περιμέναμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε σε τόσο μεγάλη έκταση. ‘Ολοι γνωρίζαμε μερικά πράγματα, αλλά ότι υπήρχε τέτοια κατάσταση, τόση απανθρωπιά δεν το γνωρίζαμε. Δεν μπορεί να ξέρεις τί γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες σπιτιών και μέσα στα κλειστά καμαρίνια, εάν δεν το πει ο ενδιαφερόμενος. ‘Έχουμε πιάσει πάτο, ελπίζω όμως στο μέλλον το θέατρο πως θα είναι καθαρότερο»

Εξήγησε πως οι κυρώσεις από το πειθαρχικό συμβούλιο του σωματείου ηθοποιών έχουν πλέον συμβολικό χαρακτήρα. «Παλαιότερα μπορούσε να αφαιρέσει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ηθοποιού. Τώρα πια η άδεια αυτή δεν υπάρχει, οπότε μπορεί μόνο να κάνει συστάσεις και μπορεί να αποβάλλει κάποιον από το να είναι μέλος του σωματείου»

Ο κ.Μπιμπίλας εξέφρασε το παράπονό του για την υπερ-προβολή του συγκεκριμένου θέματος αναφέροντας την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά θέματα που πλήττουν τον χώρο του θεάτρου.

«Ο χώρος μας αυτή τη στιγμή είναι ο πιο βαριά πληττόμενος. Δεν είδα το ίδιο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ για την πείνα και την απαξίωση των ηθοποιών. Μόλις έπεσε το σύνθημα της “κλειδαρότρυπας” όλοι μαζί παρουσιάζουν τους ηθοποιούς. Τον καιρό που μαζεύαμε τρόφιμα για να μοιράσουμε στις οικογένειες, δεν ασχολήθηκε κανείς. Όλο το βάρος έχει πέσει στα σκάνδαλα».

Ο κ Μιμπίλας μίλησε για τα σχέδιά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, κάνοντας λόγο για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν όλοι μαζί για τα δικαιώματα των ηθοποιών, για τις συλλογικές συμβάσεις, για την θεατρική παιδεία και για τα συγγενικά δικαιώματα τα οποία προκύπτουν από την εκμετάλλευση των διαδικτυακών παραστάσεων.

«Για αυτό το οποίο παλεύουμε σήμερα είναι να φτιάξουμε συλλογικές συμβάσεις ώστε να πληρώνονται αξιοπρεπώς οι ηθοποιοί, να διασφαλιστούν επίσης τα δικαιώματα επί το live streaming. Γίνεται πάρα πολύ δουλειά στο διαδίκτυο και όλο αυτό πήγε να περάσει στο “τζάμπα”»

Ο κ Μπιμπίλας τέλος κάλεσε οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους πληττόμενους ηθοποιούς, να έρθει σε επαφή με το ΤΑΣΕΗ στο τηλ: 210-3815879.  Μπορεί επίσης να αγοράσει ημερολόγια- λευκώματα και με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει τον αγώνα τους.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα