back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Αλ. Χαρίτσης: Το μεγάλο ζήτημα είναι που θα κατευθυνθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Διαβάστε επίσης

Την πεποίθηση ότι η υπόθεση του Ταμείου Ανάκαμψης θα καθορίσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα κρίσιμο στοίχημα στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν άπαντες μέσω μιας ευρύτατης διαδικασίας διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς της κοινωνίας για το που θα κατευθυνθούν οι πόροι που θα εκταμιευθούν.

Τόνισε πως το γεγονός ότι η Ευρώπη ακολουθεί για πρώτη φορά μια επεκτατική πολιτική αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι προκύπτουν τρία βασικά ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει: πότε θα είναι διαθέσιμοι στην ελληνική οικονομία οι συγκεκριμένοι πόροι, πόσο ώριμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει αυτή την μεγάλη πρόκληση και κυρίως που θα κατευθυνθούν τα εν λόγω κονδύλια.

Επίσης, αναφέρθηκε στην μεγάλη ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους ώστε αφενός να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης που βιώνουμε και ταυτόχρονα να μπορέσει να οδηγήσει σε έναν μετασχηματισμό το παραγωγικό μοντέλο της χώρας προκειμένου στο μέλλον να είμαστε πιο θωρακισμένοι απέναντι σε επερχόμενες κρίσεις.

«Βλέποντας, ωστόσο, την αδράνεια της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες διατηρούμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις. Ούτε καν σε επίπεδο Βουλής δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση -παρότι το έχουμε ζητήσει- για το πως θα χαραχθεί η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία υπό αυτές τις κρίσιμες συνθήκες».

Σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει διαφάνεια ως προς το τι είδους υποχρεώσεις αναλαμβάνει η χώρα σε σχέση με την αξιοποίηση των κονδυλίων και τα χρήματα που θα εκταμιευτούν να αξιοποιηθούν όπως πρέπει.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναλάβει υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορεί να σηκώσει, δηλαδή αντιμεταρρυθμίσεις, νέες πολιτικές λιτότητας προκειμένου να λάβει αυτά τα κονδύλια.

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι να πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση που δικαιούται και ταυτόχρονα να ασκηθεί μια πολιτική στήριξης της πραγματικής οικονομίας κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει από την κυβέρνηση, δηλαδή στήριξη με ρευστότητα, ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, στοχευμένα κλαδικά προγράμματα κλπ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα