back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χαβιάρι από την Άρτα

Διαβάστε επίσης

Μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από την Άρτα, στα παράλια του Αμβρακικού, σε μια υπερσύγχρονη μονάδα, της οικογένειας Παπαγιάννη, με έκταση άνω των 300 στρεμμάτων, παράγεται ελληνικό χαβιάρι.

Η μονάδα εκτροφής οξύρρυγχου «Thesauri» της Άρτας εκτρέφει συγκεκριμένα είδη οξύρρυγχου, των ψαριών από τα οποία εξάγεται το χαβιάρι. Εδώ και πολλά χρόνια εκτρέφει επίσης το σπανιότερο είδος οξύρρυγχου, το «Beluga» και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι σε θέση να το διαθέσει από του χρόνου στην παγκόσμια αγορά.
Υπάρχουν 25 είδη οξύρρυγχου, ωστόσο χαβιάρι παράγεται από ελάχιστα. Καλύτερα θεωρούνται τα Βeluga, Οssetra, Βaerii και Sevruga. Το Beluga θεωρείται από τα σπάνια είδη και πωλείται από 4.000- 4.500 ευρώ το κιλό.

«Η σπανιότητα του είδους Beluga είναι αυτή που ανεβάζει στα ύψη την τιμή του, όπως επίσης και το μεγάλο μέγεθος της πέρλας του χαβιαριού», όπως δήλωσε μιλώντας στον 9.84 η Έφη Σπυροπούλου, υπεύθυνη εξαγωγών της μονάδας. Η εταιρεία- προσέθεσε- θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στο εμπόριο το πρώτο της Beluga σε περίπου ένα χρόνο, όταν θα είναι έτοιμα τα πρώτα αυγά από τον οξύρρυγχο huso- huso που εκτρέφεται στη μονάδα, από τα αυγά του οποίου παράγεται το συγκεκριμένο είδος χαβιαριού».

Η εξαγωγή των αβγών στον οξύρρυγχο belunga ( ή στα λατινικά huso-huso) ξεπερνάει τα 19 χρόνια. Το μέγεθος των αυγών, η σπανιότητα του είδους, η πολυετής αναμονή για την εξαγωγή των αυγών, η ποιότητα της ξεχωριστής γεύσης, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που εκτοξεύουν στα ύψη την τιμή στο είδος χαβιαριού belonga.

Σε γενικές γραμμές, το Ελληνικό χαβιάρι μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια όλα τα αντίστοιχα προϊόντα του εξωτερικού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που κάνει το ελληνικό προϊόν ιδιαίτερα αρεστό ακόμη στις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου, είναι ότι στη χώρα μας εκτρέφονται καθαρά είδη και όχι υβρίδια.

Όσο για την επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή της μονάδας αυτή έγινε κυρίως με βάση το νερό. «Το νερό στη συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικής ποιότητας και πηγαίο, κάτι που αποτελεί βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που επηρεάζει την γεύση του τελικού προϊόντος. Επίσης, στην συγκεκριμένη μονάδα έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε οι συνθήκες εκτροφής να προσομοιάζουν με τις φυσικές συνθήκες διαβίωσης των ψαριών», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σπυροπούλου.

Στην μονάδα εκτρέφονται οξύρρυγχοι που στις ωοθήκες τους κρύβουν αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό. Το ξεχωριστό αυτό χαβιάρι εξάγεται παγκοσμίως, με σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά τη Γερμανία, ενώ προτιμάται ακόμη και στην παγκόσμια πρωτεύουσα του συγκεκριμένου γκουρμέ, τη Ρωσία.

Οι πρώτες ποσότητες άρχισαν να εξάγονται κυρίως στην Αμερική. Σήμερα, η εταιρεία εξάγει το 95% της παραγωγής σε 20 χώρες, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στις Αραβικές χώρες. Τα τελευταία δύο χρόνια κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά, με το όνομα Thesauri.

Σημειώνεται ότι «οι εξαγωγές της εταιρείας Thesauri στην παγκόσμια αγορά άγγιξαν τον 1 τόνο για την περυσινή περίοδο», σύμφωνα με την υπεύθυνη εξαγωγών της μονάδας Έφη Σπυροπούλου.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα