Αρκετές χιλιάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν χθες Κυριακή στο Πορτ-ο-Πρενς και σε άλλες πόλεις για να καταγγείλουν την έξαρση των απαγωγών που διαπράττονται από συμμορίες αλλά και ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ έχει σκοπό να επιβάλλει νέα «δικτατορία».
Από το φθινόπωρο στην Αϊτή καταγράφεται έξαρση των απαγωγών για λύτρα, με θύματα τόσο τους πλουσιότερους όσο και την πλειοψηφία, που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν ακόμη οργή για τη δολοφονία από άγνωστους ενός παιδίατρου 63 ετών μπροστά στην κλινική του στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με μαρτυρίες περίοικων, ο φόνος έγινε κατά τη διάρκεια απόπειρας απαγωγής του.
«Σε μια χώρα όπου ήδη υπάρχει απελπιστική έλλειψη γιατρών (…) κακόβουλοι κακοποιοί σκότωσαν αυτόν τον άνθρωποι και δεν αισθανόμαστε ότι οι αρχές έχουν πρόθεση να λύσουν το πρόβλημα», κατήγγειλε ένας διαδηλωτής, ο Ελιζέ Πολικάρπ.
Άλλοι αμφισβήτησαν εκ νέου τη νομιμοποίηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ και κατήγγειλαν πως η κυβέρνησή του έχει σκοπό να επιβάλλει «δικτατορία».
Ο κ. Μοΐζ λέει ότι η θητεία του στην προεδρία της χώρας της Καραϊβικής θα ολοκληρωθεί την 7η Φεβρουαρίου 2022. Αλλά μέρος της πολιτικής τάξης της Αϊτής λέει αντίθετα ότι η πενταετής θητεία του τερματίστηκε τον περασμένο μήνα. Η διένεξη αφορά το ότι ο κ. Μοΐζ εξελέγη με μια ψηφοφορία που ακυρώθηκε λόγω νοθείας και επανεξελέγη έναν χρόνο αργότερα.
Χωρίς κοινοβούλιο, η χώρα βυθίστηκε ακόμη πιο βαθιά σε κρίση το 2020. Απομονωμένος, ο πρόεδρος Μοΐζ κυβερνά με διατάγματα, αντιμέτωπος με ολοένα εντονότερη καχυποψία από τους πολίτες. Ανήγγειλε ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπεται ακόμη να διεξαχθεί τον Ιούνιο. Αυτή η άνευ προηγουμένου διαδικασία πυροδοτεί επικρίσεις ακόμη και από την παράταξη του Ζοβενέλ Μοΐζ, καθώς μοιάζει να αντίκειται προς διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος.
«Δεν θέλουμε να πάμε σε εκλογές με μια κυβέρνηση που παραβιάζει τα δικαιώματά μας και, εξαρχής, θέλει να αλλοιώσει την εκλογική διαδικασία», είπε ο Πασκάλ Σολάζ της οργάνωσης Nou pap domi («Δεν θα κοιμηθούμε»), η οποία αγωνίζεται κατά της διαφθοράς και συμμετείχε στη διαδήλωση.
Η πορεία, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις προτεσταντών και της κοινωνίας των πολιτών, έγινε χωρίς να αναφερθούν επεισόδια ή συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Στην πρωτεύουσα, χιλιάδες πολίτες, που έκαναν πορεία ανεμίζοντας τη σημαία της Αϊτής, φώναξαν εξάλλου συνθήματα εναντίον της αντιπροσώπου του ΟΗΕ στη χώρα, την οποία κατηγορούν πως προσπαθεί να υποβαθμίσει το εύρος των λαϊκών κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης του Ζοβενέλ Μοΐζ.
Newsroom Αθήνα 9,84