back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Όχι μόνο τηρεί «σιγή ασυρμάτου» για τις διερευνητικές η Άγκυρα αλλά συνεχίζει να προκαλεί

Διαβάστε επίσης

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει εδώ και εβδομάδες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, καθώς θα τις «φιλοξενήσει», η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει απαντήσει αλλά, μετά και την πρόσφατη έξοδο του ωκεανογραφικού Τσεσμέ, διενεργεί μεγάλη άσκηση στο Αιγαίο με τον τίτλο «Γαλάζια Πατρίαδα» με 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα!

Ως προς τις διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υπήρξε σαφής. Σε συνέντευξή του στην Real News υπογράμμισε ότι «οι απειλές και η συνεχής ένταση» από πλευράς της Τουρκίας δεν βοηθούν τη συνέχιση του διαλόγου. Ξεκαθάρισε δε ότι αυτές οι δύο ενέργειες αποτελούν «μη φιλικές κινήσεις προς την Ελλάδα και δεν συνάδουν με το κλίμα εμπιστοσύνης που επιχειρούμε να οικοδομήσουμε».

Η Αθήνα πάντως επιλέγει να μην απαντήσει στις διαρκείς προκλήσεις όπως και στην εμπρηστική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων καθώς εκτιμά πως πρόκειται για παγίδα «υπονόμευσης» των διερευνητικών επαφών σε αυτό το “blame game” που επιχειρεί εδώ και καιρό η Άγκυρα με το βλέμμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου αναμένεται να εξεταστεί το σύνολο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών, αν υπάρχει όντως τέτοια πρόθεση από την άλλη πλευρά» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, ενώ επανέλαβε από την άλλη πλευρά ότι «η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή. Δεν είμαστε εμείς που θα την τορπιλίσουμε» είπε και συμπλήρωσε:«Προσερχόμαστε με καλή πίστη. Δεν είμαστε, όμως, αφελείς»

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας και ο αποδεδειγμένος εκνευρισμός της σύμφωνα με αναλυτές οφείλεται και στην εσωτερική πίεση που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν λόγω της διαρκώς μειούμενης δημοτικότητάς του εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, στις διαρκείς προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ιδιαίτερα στο θέμα των S400 αλλά και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και γενικότερα στην αλλαγή στάσης της νέας αμερικανικής διοίκησης έναντι των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκενο κ. Δένδιας στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «μοιράζονται τις ίδιες αξίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Οι πρόσφατες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η χώρα μας με τη διεξαγωγή του Philia Forum και τη συμμετοχή χωρών της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής είναι ένας ακόμα λόγος που προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία όπως επίσης και η ενδυνάμωση της αμυντικής της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, πάντως κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στις 25 και 26 Μαρτίου, όπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει την έκθεση που θα αποτυπωθεί το σύνολο των τουρκικών πεπραγμένων το τελευταίο διάστημα απέναντι σε μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και πιθανότατα θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική της συμπεριφορά. Δεν αναμένεται πάντως υιοθέτηση κυρώσεων έναντι της Τουρκίας λόγω της στάσης που διατηρούν αρκετά κράτη – μέλη που δεν θεωρούν ότι μπορεί να αποβούν χρήσιμες. Για τον λόγο αυτό ίσως υιοθετηθεί ένα μοντέλο στη λογική του «καρότου – μαστίγιου» που θα περιλαμβάνει μια θετική ατζέντα αλλά και ενδεχόμενες κυρώσεις αν η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε κράτη – μέλη της Ε.Ε αμφισβητώντας ανοιχτά την κυριαρχία τους. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει ενδιαφέρον και ενδεχόμενη επικαιροποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα