back to top
24.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

24.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ποια μέτρα ζητά το ΕΚΑ για την προστασία εργαζομένων από τον κορονοϊό

Διαβάστε επίσης

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 11 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, διεκδικώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό.

Οι συνδικαλιστές, επισημαίνουν ότι ενώ οι χώροι εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν οι βασικές εστίες διασποράς του κορωνοϊού, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι αρνούνται επίμονα την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και ζητούν:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο εργασίας που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
  • Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  • Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί, άδειες ειδικού σκοπού κλπ.) των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Οι άδειες ειδικού σκοπού να χορηγούνται με επιβάρυνση του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Νοσοκομείων της Αθήνας μέσω της στελέχωσής τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων της περιοχής. 
  • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός όλων των πολιτών.
  • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού, Ατομικά Μέσα Προστασίας σε όλα τα σχολεία. Αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν και στα πανεπιστήμια.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα