back to top
29.5 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

29.5 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ο Νετανιάχου ακύρωσε την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Διαβάστε επίσης

Η ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ματαίωσε σήμερα μια πρώτη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω καθυστέρησης που σχετιζόταν με τα ιορδανικά δικαιώματα υπερπτήσεων προκάλεσε μια σπάνια μομφή από το Αμάν σχετικά με έναν διαφιλονικούμενο ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ.

Σχολιαστές θεώρησαν ότι η επίσκεψη αυτή στα ΗΑΕ, με τα οποία το Ισραήλ εξομάλυνε πέρυσι τις σχέσεις του, ήταν μια ευκαιρία για τον Νετανιάχου να ενισχύσει τα διπλωματικά διαπιστευτήριά του ενόψει των ισραηλινών εκλογών της 23ης Μαρτίου.

Τα ΗΑΕ δεν είχαν επιβεβαιώσει επίσημα την προγραμματισμένη επίσκεψη, η οποία διέρρευσε σε ισραηλινά ΜΜΕ χθες, Τετάρτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου, ο ίδιος και ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ-Ναχγιάν συμφώνησαν να την επαναπρογραμματίσουν.

Αντιπαράθεση με την Ιορδανία

Μια καθυστέρηση στην άδεια υπερπτήσης από το Αμάν για το αεροπλάνο του Νετανιάχου “προφανώς” προήλθε από την ακύρωση μιας επίσκεψης του Ιορδανού πρίγκιπα διαδόχου Χουσέιν μπιν Αμπντάλα στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ χθες λόγω μιας διαμάχης που αφορούσε διευθετήσεις ασφαλείας στο σημείο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τελικά η άδεια δόθηκε αλλά ήταν πολύ αργά προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα του Νετανιάχου, που περιελάμβανε συναντήσεις με τον Ούγγρο και τον Τσέχο ομόλογό του αργότερα σήμερα, ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άιμαν αλ-Σαφάντι επιβεβαίωσε την αναβολή της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου στο Αλ Άκσα — που θα ήταν η πρώτη ενός μελλοντικού βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο Σαφάντι είπε πως ο πρίγκιπας διάδοχος Χουσέιν μπιν Αμπντάλα σχεδίαζε να συμμετάσχει μαζί με Παλαιστίνιους πιστούς σε μια τελετή στο τέμενος, που είναι ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ και βρίσκεται στην εντός των τειχών Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967.

Οι Εβραίοι τιμούν τον τόπο αυτό ως το σημείο όπου βρίσκονταν κάποτε δύο αρχαίοι ναοί τους και έχει αποτελέσει συχνά σημείο ανάφλεξης της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Ο Σαφάντι είπε πως οι ισραηλινές αρχές άλλαξαν το πρόγραμμα του πρίγκιπα διαδόχου που είχε συμφωνηθεί με το Αμάν και η κίνηση θεωρήθηκε ότι έθετε σε κίνδυνο το δικαίωμα των Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμάνων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στο σημείο.

“Το Άκσα είναι εξ ολοκλήρου ένας χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους και η Ιορδανία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ανάμιξη στις υποθέσεις της και το Ισραήλ δεν έχει κυριαρχία επ΄αυτού”, είπε ο Σαφάντι στην κρατική τηλεόραση.

Το Ισραήλ θεωρεί πως το σύνολο της Ιερουσαλήμ είναι η “αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του”. Προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη, μετά τον πόλεμο του 1967, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

H κυβερνώσα χασεμιτική δυναστεία της Ιορδανίας είναι φύλακας των μουσουλμανικών και χριστιανικών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ αναγνώρισε τον ρόλο της Ιορδανίας ως θεματοφύλακα του Αλ Άκσα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας των δύο χωρών το 1994 και διατηρεί τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας στον ιερό τόπο.

Ο Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν –το οποίο έχει επίσης εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ– τον περασμένο μήνα αλλά ματαίωσε το ταξίδι επικαλούμενος ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της COVID-19.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα