back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Τα εμβόλια, οι καθυστερήσεις στον εμβολισμό τα πλαστά πιστοποιητικά και οι μειώσεις γεννήσεων λόγω Covid 19 είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον σημερινό διεθνή Τύπο.

Για πανδημία – εμβόλια: Η ΕΕ εξήγαγε 34 εκ δόσεις εμβολίων κατά της Covid 19 μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 9 Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν 4 εκ δόσεις αντίστοιχα στον Καναδά σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στους μόνιμους αντιπροσώπους της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, αναφέρουν οι NYTimes. Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν εν μέσω μιας ακόμα διπλωματικής μάχης για τις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε και τις ενστάσεις αρχηγών κρατών – μελών για τις εξαγωγές τους στο ΗΒ και τις ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες την ίδια ώρα ανέφεραν ότι το ΗΒ δεν είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές μετά από μια νέα σύγκρουση που ξέσπασε με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ που έγραψε χθες στο Twitter ότι «υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να επιβληθούν απαγορεύσεις και περιορισμοί σε εμβόλια/ φάρμακα».

Στο μεταξύ, δημοσιογράφοι της εκπομπής Report Mainz εντόπισαν προμηθευτές πλαστών πιστοποιητικών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Η παραγγελία γίνεται εύκολα μέσω διαδικτύου, καθώς και από την εφαρμογή Telegram, αντίστοιχης του Messenger, που είναι δημοφιλής στην Ανατολική Ευρώπη. Σε μία περίπτωση οι δημοσιογράφοι της ARD παρήγγειλαν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ μέσω Telegram στη Ρωσία, λέγοντας ότι «θέλουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στη Γερμανία». Η πληρωμή έγινε ανώνυμα σε ATM από συνάδελφό τους στη Μόσχα. Το κόστος δεν ξεπέρασε τα 17 ευρώ, δηλαδή περίπου το μισό ενός πραγματικού τεστ. Λίγο αργότερα το πιστοποιητικό απεστάλη στο κινητό του ενδιαφερόμενου. Η γερμανική αστυνομία έχει ήδη καταγράψει αντίστοιχα περιστατικά.Πλαστά πιστοποιητικά έχουν βρεθεί και στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «έχει λάβει γνώση» των περιστατικών, αλλά επί του παρόντος «δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι τόσο συχνό το φαινόμενο.

Τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού οδήγησε σε βουτιά τον αριθμό των μηνιαίων γεννήσεων στην Ισπανία, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από αντίστοιχες ενδείξεις μείωσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τον Δεκέμβριο γεννήθηκαν στην Ισπανία μόνο 23.226 μωρά, κατά 20,4% λιγότερα συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2019 και τα λιγότερα από το 1941, όταν άρχισαν να καταγράφονται τέτοιου είδους στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Δημογράφοι προβλέπουν ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση γεννήσεων σε όλη την Ευρώπη για το 2021, καθώς οι νέοι άνθρωποι σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν υποστεί το βαρύτερο οικονομικό πλήγμα από τα lockdown που επιβλήθηκαν με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση του Covid-19.

Στη Γαλλία αντίστοιχα το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 13% τον περασμένο Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον περσινό, αναφέρουν οι FT.

Στην Ολλανδία: Έτοιμος να κερδίσει ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε διαπιστώνουν οι FT. Την ερχόμενη εβδομάδα στις εκλογές που θα διαρκέσουν τρεις μέρες λόγω των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας, ο Ρούτε σχεδόν σίγουρα θα κρατήσει τη θέση του. Το κεντροδεξιό VVD κόμμα του αναμένεται να λάβει το ¼ των ψήφων, ένα τεράστιο ποσοστό αν υπολογίζει κανείς τα 15 κόμματα που θα μπουν στο επόμενο κοινοβούλιο. Όταν η Άγκελα Μέρκελ θα αποχωρεί από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο μετά από 16 συναπτά έτη στην εξουσία, ο Ρούτε θα γίνει ο πλέον μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ε.Ε μετά τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν. Γιατί όμως οι Ολλανδοί συνεχίζουν να ψηφίζουν τον Ρούτε; Ένας απο τους λόγους είναι ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιλέγουν τεχνοκρατικά κεντρώα κόμματα. Ο Ρούτε που κάποιοι απλώς τον αποκαλούν «Μαρκ» ξεκίνησε ως μάνατζερ Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Unilever και παραμένει ένας μάνατζερ Ανθρώπινου Δυναμικού. Όταν θυμώνει ξεσπά αλλά συνήθως απολογείται άμεσα, γενικά όμως είναι ένας χαρούμενος τύπος. Το βασικό είναι πως ο Ρούτε είναι απελευθερωμένος από κάθε ιδεολογία, επομένως μπορεί να συνεργαστεί με τους πάντες. Έχει συνεργαστεί ακόμα και με την ακροδεξιά μεταξύ 2010 – 2012, αλλά και με την κεντροαριστερά αργότερα. Ο Ρούτε δεν είναι κανένας λαμπρός μάνατζερ, αλλά οι ψηφοφόροι αγαπουν ότι αυτοπαρουσιάζεται ως τέτοιος.  Δεν θέλει να οδηγήσει κάπου συγκεκριμένα τη χώρα, αλλά δεν φαίνεται να τους απασχολεί. Σε μια χώρα άλλωστε που επί 26 συναπτά έτη δεν έχει υποχωρήσει η οικονομική ανάπτυξη, ποιος χρειάζεται ιδανικά και ιδεολογίες;

Στην Ισπανία: Στις κάλπες οδηγούνται οι ψηφοφόροι στη Μαδρίτη τον Μάιο μετά τη χθεσινή κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης μεταξύ του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos αναφέρει η Pais. Η κίνηση αυτή προκλήθηκε μετά από σύγκρουση μεταξύ του συνασπισμού αλλά και της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησαν οι Ciudadanos για το Λαϊκό Κόμμα στην περιφερειακή κυβέρνηση της Μουρθία.

Για ΜΜΕ Αν. Ευρώπη: Το θέμα της καταστολής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, εν μέσω πολλών καταγγελιών ότι οι τρεις χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την ελευθερία του Τύπου αναφέρει το Politico. Η ΕΕ έχει επικρίνει επανειλημμένα τις εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για την υπονόμευση των δημοκρατικών ελευθεριών, των ΜΜΕ, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και του κράτους δικαίου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα παραδείγματα του ραδιοφωνικού σταθμού Klubradio της Ουγγαρίας, που τον έκλεισαν οι Αρχές τον προηγούμενο μήνα αρνούμενες να ανανεώσουν την άδειά του, μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Οι ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν στην ανεξαρτησία του Συμβουλίου για τα ΜΜΕ στη Βουδαπέστη και τη σταδιακή διάβρωση των ελευθερίας του Τύπου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν. Στη συνεδρία του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Πολωνία, όπου η εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι σκοπεύει να επιβάλει εισφορά στα έσοδα από διαφημίσεις στα ΜΜΕ με τη δικαιολογία ότι χρειάζεται να στηρίξει την υγειονομική περίθαλψη και τον πολιτισμό. Ενα μέτρο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και οδήγησε πολλά ανεξάρτητα ΜΜΕ να διακόψουν για λίγο τη λειτουργία τους τον περασμένο μήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη Σλοβενία, η οποία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν πολλές διαδικτυακές παρενοχλήσεις και απειλές, ακόμα και από τον πρωθυπουργό της χώρας Γιάνες Γιάνσα, ενώ τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης γίνονται όλο και περισσότερες πολιτικές παρεμβάσεις.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα