back to top
22.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

22.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

«Διπλό» ραντεβού Αθήνας – Άγκυρας στις 16 και 17 Μαρτίου

Διαβάστε επίσης

Ύστερα από ένα «παιχνίδι» αναβολών και καθυστερήσεων ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα διεξαχθεί τελικά αύριο στην Αθήνα. Σε αυτές τις συζητήσεις προστέθηκαν και οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο γ.γ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, που θα διεξαχθούν μια μέρα μετά , την Τετάρτη 17 Μαρτίου και που θα επικεντρωθούν στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

Δέκα μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι ομάδες των δύο χωρών με επικεφαλής τον πρέσβη ε.τ Παύλο Αποστολίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ αντίστοιχα θα πιάσουν το νήμα εκ νέου μετά από σχεδόν 1,5 μήνα όταν συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με την Άγκυρα να αποκαλεί τις συνομιλίες «πολιτικές διαβουλεύσεις» και την Αθήνα να απαντά ότι παραμένουν «διερευνητικές».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επέμεναν την περασμένη εβδομάδα ότι οι διερευνητικές διακόπηκαν το 2016 με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς, ενώ για ακόμα μια φορά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε εκ νέου εναντίον της ελληνικής πλευράς κατηγορώντας την για «δράση εναντίον της Τουρκίας» σχετικά με την παρέμβαση της Αθήνας στη «διόρθωση» του θαλάσσιου οικοπέδου της Αιγύπτου που πλέον σταματά στον 28ο μεσημβρινό. Ο Τσελίκ μάλιστα έκανε λόγο για πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει «μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία Φόρουμ Φιλίας», ενώ επανέλαβε τις απειλές ότι «οι Ελληνες δεν θα είναι ασφαλείς αν δεν σεβαστούν την Τουρκία».

Ενδιαφέρον πάντως θα έχουν και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ την επομένη των διερευνητικών. Οι διαβουλεύσεις αυτές που αποτελούν έναν ακόμα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είχαν επίσης διακοπεί με τα θέματα τους να επικεντρώνονται σε όλα τα διμερή αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα