back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στα 250 δισ. το χρέος των πολιτών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες

Διαβάστε επίσης

Το φράγμα των 250 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 140% του ΑΕΠ αναμένεται να αγγίξει σύντομα το ιδιωτικό χρέος δηλαδή το χρέος των πολιτών προς την εφορία, τις τράπεζες, τις εταιρείες διαχείρισης δανειακών απαιτήσεων (funds),τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Ο.Τ.Α και τη ΔΕΗ και το οποίο μαζί με το δημόσιο χρέος της χώρας που προσεγγίζει τα 370 δις ευρώ αναμένεται να προσεγγίσουν το ιλιγγιώδες ποσό των 620 δισ. ευρώ.

Τα χρέη ,δημόσια και ιδιωτικά απογειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των μνημονίων και η διαχείρισή τους καθίσταται πλέον ιδιαίτερα δύσκολη για το κράτος αλλά και τα νοικοκυριά που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη και καλούνται κάθε μήνα ,όσα τα καταφέρνουν ,να τα αποπληρώνουν, μέσω διαφόρων ρυθμίσεων.

Με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους το μείγμα του εκρηκτικού πλέον ιδιωτικού χρέους διαμορφώνεται ως εξής:

– Οι φορολογούμενοι, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή τις Εφορίες και τα τελωνεία, συνολικού ύψους 108,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα της περιόδου 1/12/2019-30/11/2020 ανέρχονται σε 7,1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις ετήσιες εισπράξεις επί των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτές μειώθηκαν το 2020 κατά 1,2 δις ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένα μέρος του χρέους προς την εφορία ύψους 24 δισ ευρώ, από πτωχευμένες επιχειρήσεις , φορολογούμενους που αποδήμησαν εις Κύριον η ακόμη και φυλακισμένους έχει στην ουσία διαγραφεί καθώς χαρακτηρίζεται πλέον ως ανεπίδεκτο είσπραξης, με αποτέλεσμα ως εισπράξιμα να θεωρούνται από τα 108,1 δισ ευρώ τα 84,1 δισ ευρώ..

– Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται σε περίπου 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές είναι απλήρωτες εισφορές, καθώς μια μεγάλη μερίδα αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών αποφεύγει η αδυνατεί να καταβάλλει τις μηνιαίες εισφορές τους ,ενώ υπάρχει και μια σημαντική μερίδα ασφαλισμένων που εξυπηρετεί κανονικά τις ρυθμίσεις οφειλών στις οποίες έχει υπαχθεί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνονται και χιλιάδες επιχειρήσεις που, υπό το βάρος της κρίσης λόγω των μνημονίων και της πανδημίας , αποφεύγουν εδώ και πολλά χρόνια να καταβάλλουν εισφορές μισθωτών τους ασχέτως αν τα ασφαλιστικά ταμεία προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις είσπραξης..

– Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων προς τις τράπεζες δανείων ανέρχεται σε 60 δις και σε 39 δις στις εγχώριες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ). Όσον αφορά τους ΟΤΑ τα ιδιωτικά χρέη φτάνουν το 1 δισ ευρώ ,ενώ στη ΔΕΗ οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 2 δισ.ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα