back to top
21.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

21.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Formula 1: Πρεμιέρα την Κυριακή στο Μπαχρέιν

Διαβάστε επίσης

Οι φίλοι της Formula 1 σε ολόκληρο τον πλανήτη ετοιμάζονται για την έναρξη του πρωταθλήματος την Κυριακή 28 Μαρτίου στην πίστα του Μπαχρέιν.

Περίπου 3,5 μήνες μετά την ολοκλήρωση της σεζόν του 2020 στο Άμπου Ντάμπι, ομάδες και οδηγοί θα βρίσκονται την προσεχή Κυριακή στις 18:00 ώρα Ελλάδας στο Μπαχρέιν για το πρώτο από τα 23 γκραν πρι του φετινού «μαραθωνίου», ο οποίος θα δοκιμάσει τις αντοχές των ανθρώπων και των μονοθεσίων τους.

Η χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες είναι η τελευταία που πραγματοποιείται με τις ίδιες μηχανικές προδιαγραφές, καθώς από την επόμενη χρονιά αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στους κανονισμούς, οι οποίες επρόκειτο να τεθούν φέτος σε ισχύ, αλλά μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού για το 2022. Οι ομάδες έχουν αρχίσει να ρίχνουν… κλεφτές ματιές και στην επόμενη σεζόν, κατά την οποία τίθεται σε ισχύ όριο κόστους στις ομάδες.

Αυτό ορίζεται στα 145 εκατομμύρια δολάρια για ένα ημερολογιακό έτος με 21 γκραν πρι, ωστόσο θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Έτσι, η «βάση» του θα είναι 140 εκατομμύρια το 2022 και 135 εκατομμύρια δολάρια το 2023.

Η ευχή των φιλάθλων της Formula 1 είναι το νέο πρωτάθλημα να είναι συναρπαστικό και οι τίτλοι σε οδηγούς και κατασκευαστές να κριθούν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, προκειμένου το ενδιαφέρον τους να διατηρηθεί αμείωτο έως τις 12 Δεκεμβρίου, στον τελευταίο αγώνα της σεζόν στο Άμπου Ντάμπι.

Η Mercedes ξεκινάει ως φαβορί

Η Mercedes και ο Λιούις Χάμιλτον, οι οποίοι μετρούν από επτά τίτλους, ξεκινούν τη χρονιά με στόχο να υπερασπιστούν το «στέμμα» που κατέκτησαν πέρυσι σε κατασκευαστές και οδηγούς, αντίστοιχα. Ειδικά για τον Βρετανό, το κίνητρο είναι πολύ μεγάλο, καθώς, εάν φτάσει τα οκτώ πρωταθλήματα, θα ξεπεράσει τον θρυλικό Μίκαελ Σουμάχερ, με τον οποίο «συγκατοικούν» αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.

Η αποστολή της γερμανικής ομάδας δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι αντίπαλοι τους θα επιδιώξουν να την… εκθρονίσουν, με πρώτη την Red Bull. Η αυστριακή ομάδα έδειξε στις χειμερινές δοκιμές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Μπαχρέιν το τριήμερο 12-14 Μαρτίου, ότι διαθέτει ένα αξιόπιστο και σταθερό μονοθέσιο και δύο εξαιρετικούς οδηγούς, τον Ολλανδό Μαξ Φερστάπεν και τον Μεξικανό Σέρχιο Πέρες, οι οποίοι σίγουρα θα προσπαθήσουν να…στριμώξουν στα σχοινιά τη Mercedes.

Αναφορικά με τις ομάδες, στη σεζόν του 2021 μετέχουν οι δέκα που έλαβαν μέρος στο περυσινό πρωτάθλημα, αλλά με δύο διαφορές. Η Racing Point άλλαξε όνομα και θα «τρέχει» πλέον ως Aston Martin, με αποτέλεσμα το εμβληματικό αυτό όνομα να επιστρέφει ως κατασκευαστής στη Formula 1 για πρώτη φορά από το 1960. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη Renault, η οποία μετονομάστηκε σε Alpine, παίρνοντας το όνομα της θυγατρικής εταιρείας που κατασκευάζει την ομώνυμη μάρκα αγωνιστικών αυτοκινήτων για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας.

Τα νέα πρόσωπα της διοργάνωσης

Οι αλλαγές σε πρόσωπα είναι αρκετές, καθώς υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στα δίδυμα των οδηγών αγώνων των ομάδων σε σχέση με το 2020. Η Ferrari επέλεξε να μην επεκτείνει το συμβόλαιο του Σεμπάστιαν Φέτελ, και να φέρει στη θέση του τον Ισπανό Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ από τη McLaren. Από την πλευρά της, η βρετανική ομάδα έσπευσε να καλύψει το κενό του Σάινθ με τον Ντάνιελ Ρικιάρντο, ο οποίος για το λόγο αυτό αποχώρησε από τη Renault.

Η είδηση είναι ότι η γαλλική ομάδα αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Αυστραλό, φέρνοντας στη θέση του τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή, Φερνάντο Αλόνσο. Έτσι, ο Ισπανός επιστρέφει μετά από διετή απουσία στη Φόρμουλα Ένα, καθώς «έτρεξε» για τελευταία φορά στο πρωτάθλημα με τη McLaren. Ο Φέτελ θα συνεχίσει την καριέρα του στην Aston Martin, η οποία, προκειμένου να…χωρέσει τον Γερμανό, έλυσε το συμβόλαιό της με τον Σέρχιο Πέρες. Ο Μεξικανός, ο οποίος στο γκραν πρι του Σακχίρ για το 2020 πανηγύρισε την «παρθενική» νίκη της καριέρας του στην Formula 1, θα βρεθεί στο τιμόνι της Red Bull, οι άνθρωποι της οποίας επέλεξαν να αφήσουν εκτός για φέτος τον Ταϊλανδό Άλεξ Άλμπον.

Στην Haas οι Ρομέν Γκροζάν και Κέβιν Μάγκνουσεν αποτελούν παρελθόν, οι άνθρωποι της οποίας αποφάσισαν να εμπιστευθούν δύο πρωτοεμφανιζόμενους, τον Ρώσο Νικίτα Μαζέπιν και τον Γερμανό Μικ Σουμάχερ, γιο του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή, Μίκαελ, με αποτέλεσμα το σπουδαίο αυτό επώνυμο να επιστρέφει στο πρωτάθλημα. Τέλος, η AlphaTauri επέλεξε να αντικαταστήσει τον Ρώσο Ντανιίλ Κβιάτ με τον Ιάπωνα Γιούκι Τσουνόντα, ο οποίος τερμάτισε τρίτος στο περυσινό πρωτάθλημα της Φόρμουλα 2.

Το καλαντάρι της Formula 1 για το 2021

28 Μαρτίου Μπαχρέιν (Σακχίρ)

18 Απριλίου Εμίλια Ρομάνια (Ίμολα)

2 Μαΐου Πορτογαλία (Πορτιμάο)

9 Μαΐου Ισπανία (Βαρκελώνη)

23 Μαΐου Μονακό (Μόντε Κάρλο)

6 Ιουνίου Αζερμπαϊτζάν (Μπακού)

13 Ιουνίου Καναδάς (Μόντρεαλ)

27 Ιουνίου Γαλλία (Λε Καστελέ)

4 Ιουλίου Αυστρία (Σπίλμπεργκ)

18 Ιουλίου Μ. Βρετανία (Σίλβερστοουν)

1 Αυγούστου Ουγγαρία (Βουδαπέστη)

29 Αυγούστου Βέλγιο (Σπα-Φρανκορσάμπ)

5 Σεπτεμβρίου Ολλανδία (Ζάντφορτ)

12 Σεπτεμβρίου Ιταλία (Μόντσα)

26 Σεπτεμβρίου Ρωσία (Σότσι)

3 Οκτωβρίου Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη)

10 Οκτωβρίου Ιαπωνία (Σουζούκα)

24 Οκτωβρίου ΗΠΑ (Όστιν)

31 Οκτωβρίου Πόλη του Μεξικού (Πόλη του Μεξικού)

7 Νοεμβρίου Σάο Πάουλο (Σάο Πάουλο)

21 Νοεμβρίου Αυστραλία (Μελβούρνη)

5 Δεκεμβρίου Σαουδική Αραβία (Τζέντα)

12 Δεκεμβρίου Άμπου Ντάμπι (Νησί Γιάς)

Απόστολος Βαξεβανέλλης

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα