back to top
18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Η Δημοτική Αρχή κρύβεται από τη σχολική κοινότητα;

Διαβάστε επίσης

Την έντονη αντίδραση της Ανοιχτής Πόλης έχει προκαλέσει η αναβολή, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, της προγραμματισμένης για την προσεχή Δευτέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην συνεδρίαση επρόκειτο να τοποθετηθούν οι δημοτικές παρατάξεις για το Σχέδιο Μπακογιάννη για την δίχρονη προσχολική αγωγή, το οποίο ήδη έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις κι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην σχολική κοινότητα.

«Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να κρυφτεί από αυτόν το διάλογο δια της αναβολής υποβαθμίζει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου», τονίζει χαρακτηριστικά η Ανοιχτή Πόλη. Μάλιστα, με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Αθηναίων ζητά την ανάκληση της αναβολής της συνεδρίασης προτείνοντας, αντιθέτως, το Σώμα να συνεδριάσει με μοναδικό θέμα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Ανοιχτή Πόλη – Η Δημοτική Αρχή κρύβεται από τη σχολική κοινότητα;

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει την πρωτοφανή πρακτική της αναβολής της προγραμματισμένης για την επόμενη Δευτέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία προέβη η δημοτική αρχή.

Την ώρα που η πόλη αντιμετωπίζει μια σφοδρή πολυδιάστατη κρίση, με την πανδημία σε έξαρση και με τις συνέπειες που αυτή έχει στην καθημερινότητα των κατοίκων και την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων να συσσωρεύονται, ο κ. Μπακογιάννης κρίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά προβλήματα που ζητούν λύση και που πρέπει να συζητήσουμε.

Φαίνεται όμως ότι ο λόγος της αναβολής πρέπει να αναζητηθεί στο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Ένα πρόχειρο σχέδιο που “ισοφαρίζει” την απραξία χρόνων με επιλογές που “κλέβουν” αίθουσες από τα σχολεία της πόλης, αυξάνουν την πυκνότητα του μαθητικού πληθυσμού και δεν εγγυώνται την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Ένα σχέδιο που συναντά θύελλα αντιδράσεων από τη σχολική κοινότητα, οι εκπρόσωποι της οποίας εδώ και μέρες ζητούν να ακουστεί η φωνή τους. Η Ανοιχτή Πόλη, με τον επικεφαλής της Νάσο Ηλιόπουλο και δημοτικούς συμβούλους, επισκέφτηκε σήμερα σχολεία της πόλης – συγκεκριμένα το 8ο, το 60ο και το 15ο Γυμνάσιο-Λύκειο στην Κυψέλη – όπου διαπιστώσαμε από κοντά την απόγνωση και το θυμό της σχολικής κοινότητας απέναντι σε αυτές τις δυσοίωνες εξελίξεις.

Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να κρυφτεί από αυτόν το διάλογο δια της αναβολής υποβαθμίζει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να δίνει λύσεις, ιδιαίτερα σε δύσκολα προβλήματα που απαιτούν σχέσεις συνεννόησης και εμπιστοσύνης με τους κατοίκους και τις συλλογικότητες τους, και ιδιαίτερα σε προβλήματα για τα οποία οι ευθύνες των δημοτικών αρχών είναι αδιαμφισβήτητες. Τέτοιο είναι και το θέμα της προσχολικής αγωγής, όπου ο πρώτος δήμος της χώρας έχει αποδειχτεί στην πράξη από τους πλέον αδιάφορους για την εφαρμογή της.

Η Ανοιχτή Πόλη διαμαρτύρεται για την αναβολή της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που απαξιώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Με επιστολή μας ήδη από χτες καλέσαμε τον κ. Μπακογιάννη να ανακαλέσει την αναβολή και προτείναμε το σώμα να συνεδριάσει, και μάλιστα με μοναδικό θέμα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, με τρόπο που θα σέβεται την αξιοπρέπεια της σχολικής κοινότητας και θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των παιδιών.

Μάγδα Μπουλούκουαα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα