back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Μ. Θεοδωρίδου: Ασφαλής ο εμβολιασμός των εγκύων με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, στην οποία βρίσκονται γυναίκες «στην κατάλληλη -και στη χώρα μας- ηλικία αναπαραγωγής» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής».

Η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει και αποδεικνύουν την ασφάλεια των δύο εμβολίων με την τεχνολογία mRNA δηλαδή των εμβολίων των εταιρείων Pfizer/BioNTech και Moderna.
Στη συνέχεια τόνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα, όπως είναι της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι κατά 99,9% είναι ασφαλή στην κύηση, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση κι αυτών των εμβολίων κατά την κύηση, είπε, σημειώνοντας ότι τηρούμε «στάση αναμονής για λίγο έως τη στιγμή που θα έχουμε πλήρη στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια».
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αν κάποια γυναίκα εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και μετά διαπιστώσει ότι είναι έγκυος δεν πρέπει να ανησυχεί ούτε να προχωρήσει σε διαμκοπή της κύησης.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι «είχαμε την απόφαση για άρση των περιορισμών στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson» και τα δεδομένα από τις ΗΠΑ δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον ΕΜΑ- η απόφαση ήταν κοινή μετά από λεπτομερή έλεγχο των περιστατικών με παραμέτρους κίνδυνου και κατά φύλο και κατά ηλικίες».

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αριθμός των περιστατικών ήταν 15 σε 7,9 εκατ. δόσεις, και εντοπίστηκαν σε γυναίκες με ηλικία 18 -49 ετών. Επανέλαβε ότι «τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών», ωστόσο πάντα θα συνεχίζεται η επιτήρηση κι αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν τη θέση έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της επιτήρησης.

«Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, η Επιτροπή των Εμβολιασμών γνωμοδότησε την άρση των περιορισμών στη χορήγηση του εμβολιου της J&J στην Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας ότι «είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο και θα πάει εκεί που αδυνατούν λόγω φυσικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι θα υπάρχει μια ευελιξία ανάμεσα στην 1η με την 2η δόση. «Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό είναι εφικτό», είπε.

Οι μεταλλάξεις
Η κ. Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που καταγράφηκαν στο Ισραήλ μετά από εμβολιασμό με Pfizer, σημείωσε πως διερευνώνται και δεν έχουν ακόμη ταυτιστεί με τους εμβολιασμούς.

Για την ινδική μετάλλαξη, είπε πως φέρει στοιχεία από τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα