back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες – Κρίθηκαν με το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Διαβάστε επίσης

«Το νομοσχέδιο αποτελεί όχι μόνο μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά μια ιστορική τομή απέναντι σε ένα διαχρονικό πρόβλημα, που είναι η σωστή και γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης», επισήμανε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», λέγοντας ότι με τις υπό συζήτηση διατάξεις οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά 30%,ενώ προστίθενται 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή.

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει τα περί αντιδράσεων, καθώς οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται στον τόπο τους ενώ οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται ανάμεσα σε περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς.

Σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση για το Μάτι αφού παρατήρησε ότι τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση το ευμενέστερο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί καθώς αυτή έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της. «Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες», ανέφερε ο πρωθυπουργός,τονίζοντας ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν πρέπει να γίνονται κομματικά εργαλεία.

Ο κ. Μητσοτάκης, ενόψει των ευρωεκλογών, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να μην αφήσουν την τοξικότητα να απλωθεί στον τόπο, λέγοντας ότι πρέπει να μην προκαλείται τεχνητός διχασμός και όλοι να πουν «όχι», στις φήμες, τα σενάρια και τις διαβολές.

«Η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης με ανεύθυνες και ανυπόστατες κατηγορίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το αληθινό δίλημμα των ευρωεκλογών είναι ή συνεχίζουμε την πορεία ανάπτυξης ή ρισκάρουμε ότι έχουμε πετύχει με νέα πειράματα.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι με το νέο δικαστικό χάρτη επέλεξε να δημιουργήσει ένα πραγματικό διχασμό,θέτοντας σε ταλαιπωρία και κόστος τους πολίτες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα κατά τόπους ειρηνοδικεία, άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως είπε, το αίτημα για δικαιοσύνη επανέρχεται όλο και πιο συχνά στη δημόσια σφαίρα με την κοινωνία να απαιτεί δικαιοσύνη ώστε να διαλυθούν οποιεσδήποτε υπόνοιες για ατιμωρησία, έλλειψη αμεροληψίας και ιδιαίτερη μεταχείριση των λίγων και ισχυρών. Σε σχέση με την δικαστική εξουσία, επισήμανε ότι ο ρόλος της είναι πολύτιμος για κάθε πολιτεία καθώς αυτή έχει την ευθύνη να τιμωρεί την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα,σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να θέτει όρια στην αυθαίρετη άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. «Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης μας εκθέτει σε διεθνείς θεσμούς αλλά και προκαλεί την κοινή γνώμη»,ανέφερε ο κΦάμελλος,σημειώνοντας ότι στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών οι πολίτες είναι βέβαιοι για το σχέδιο συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Απαντώντας στον πρωθυπουργό σχετικά με τους ποινικούς κώδικες, είπε ότι καμιά αλλαγή στους κώδικες το 2019 δεν δημιούργησε ευνοϊκότερο περιβάλλον στη δίκη για το Μάτι, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για «επικίνδυνο ψέμα».

Καταλήγοντας, ο κ. Φάμελλος, κάλεσε όλους τους δημοκράτες πολίτες να αναλάβουν μια πρωτοβουλία για μια δημοκρατική συμμαχία που θα βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης, καλώντας και τους δικαστές να αναλάβουν ανάλογη πρωτοβουλία,ανορθώνοντας το αμάστημά τους.

«Αυτή η κυβέρνηση που πολλάκις έχει υπονομεύσει το κράτος Δικαίου, δεν μπορεί να μεταρρυθμίσει τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν σέβεστε την ελληνική αλλά και την ευρωπαΐκή Δικαιοσύνη όταν οι αποφάσεις τους πλήττουν την εξουσία σας», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση,λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα φιλοευρωπαϊσμού από έναν αναξιόπιστο πρωθυπουργό».
Σε σχέση με την δικαστική απόφαση για το Μάτι,ανέφερε ότι κάθε πολίτης καταλαβαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι ασύμμετρη με το μέγεθος της καταστροφής και με τον άδικο βίαιο θάνατο 104 συνανθρώπων μας. «Και οι κρίνοντες κρίνονται»,είπε ο κ.Ανδρουλάκης θυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που ως πρωθύουργός αξιοποίησε πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει στην τραγωδία στο Μάτι

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής άρχισε το μεσημέρι με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

«Γονατογράφημα που βλάπτει ανεπανόρθωτα την απονομή Δικαιοσύνης και οδηγεί σε διοικητική ακαταστασία», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Την άποψη ότι το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αλλαγών που κάνει τη Δικαιοσύνη «πιο εχθρική, απρόσιτη και ακριβή για τον ελληνικό λαό αλλά πιο γρήγορη και φιλική για τα επιχειρηματικά συμφέροντα», διατύπωσε από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Συνέδεσε δε, τις αλλαγές αυτές με τη δικαστική απόφαση για το Μάτι, λέγοντας ότι αυτή κινείται στην κυρίαρχη εκδοχή του ανθρώπινου λάθους, εξαντλώντας την απόδοση Δικαιοσύνης στους κατώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες και αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους.

Την αποπομπή του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου αλλά και κάθε άλλου προσώπου στην κυβέρνηση «που εκφράζεται με σεξιστικό τρόπο και δικαιολογεί την έμφυλη βία και τη γυναικοκτονία», ζήτησε από το βήμα της Βουλής  η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας  Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη δεν θα ορθοποδήσει εάν η κυβέρνηση επιμείνει στους πειραματισμούς επάνω της, δεν θα ορθοποδήσει με κατάργηση βαθμών δικαιοδοσίας, με κατάργηση πρωτοδικείων και με αποστέρηση από την πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια, δεν πρόκειται να λειτουργήσει υποστελεχωμένη, με αίθουσες χωρίς κλιματισμό, χωρίς παράθυρα, χωρίς θέρμανση, χωρίς φωτισμό πολλές φορές, με διαδικασίες μαγνητοφώνησης που δεν εφαρμόζονται, με υπαλλήλους εξουθενωμένους και στερούμενους τα βασικά, δεν θα λειτουργήσει αν δεν ενισχυθεί το φρόνημα ανεξαρτησίας το οποίο, δυστυχώς, οι εξουσίες ουδέποτε αγκάλιασαν.

«Για πρόχειρο νομοσχέδιο που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της Δικαιοσύνης αλλά αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο προκειμένου να εισπράξουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης», έκανε λόγο μιλώντας νωρόιτερα η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ενώ ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση, μίλησε για ένα νομοσχέδιο «που θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε αδιέξοδο».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, είπε ότι το νομοσχέδιο «μετατρέπει τους ειρηνοδίκες που πλέον γίνονται πρωτοδίκες, σε περιοδεύοντα θίασο».

Ο Γιώργος Αποστολάκης εκ μέρους της Νίκης, είπε ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου φέρνουν περισσότερη αναστάτωση και δεν εγγυώνται την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης».
Η Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας, είπε ότι είναι ψευδεπίγραφη η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης που επικαλείται η κυβέρνηση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, τόνισε ότι η βάση του νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί εθνικό στόχο εδώ και 113 χρόνια, αφού η ίδια μεταρρυθμιστική προσπάθεια έγινε στο παρελθόν από τους Ελευθέριο Βενιζέλο, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου. Απευθυνόμενος ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «είναι ιστορική ευκαιρία να συνδεθεί με τη συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να μη γίνει πολιτική ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», θυμίζοντας ότι το ίδιο στο πρόγραμμά του μιλούσε για «δικαστικό Καλλικράτη».
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διενήργησε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, αποδοκιμάζοντας το νομοσχέδιο σε ποσοστό 90,15%, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα πήρε μέρος το 30% των δικηγόρων της Αθήνας και ότι αυτό που ακούσαμε είναι τι δεν θέλουν και όχι τι θέλουν οι δικηγόροι της Αθήνας.

Ως «μία από τις εμβληματικότερες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, μία από τις επιδραστικότερες τομές που έχει καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει να επιδείξει η παρούσα κυβέρνηση, η οποία έχει ως πυρήνα τον εξορθολογισμό στη βάση του δικαιικού συστήματος της χώρας και τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης Ελλάδας» περιέγραψε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ, Αικατερίνη Παπακώστα. Η μεταρρύθμισή μας «υλοποιεί μια υπόσχεση για ταχύτερη, αποτελεσματικότερη, αλλά και ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης, καθώς… κεντρικός άξονας της πολιτικής μας δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, υπερβαίνοντας παθογένειες και καταπολεμώντας στρεβλώσεις που έρχονται από το παρελθόν, ώστε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις η χώρα μας να προσεγγίσει σταδιακά τα δεδομένα των προηγμένων κρατών της Ευρώπης και του σύγχρονου κόσμου», είπε η κα Παπακώστα.

Απάντηση σε όσους εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί στη δικαστική απόφαση για το Μάτι δεν ίσχυσε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, έδωσε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. «Φύγετε από αυτό το παραμύθι… Ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίσαμε πριν δύο μήνες ισχύει από αύριο 1η Μαΐου», ανέφερε ο υπουργός, λέγοντας ότι «όσοι από την αντιπολίτευση είναι ένθερμοι υπέρ της ανάγκης να εκτίονται οι ποινές, δεν έχουν παρά να κάνουν μια δήλωση ότι στηρίζουν το νέο Ποινικό Κώδικα και μετανοούν ειλικρινώς που δεν τον είχαν ψηφίσει».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα