back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων από την Κομισιόν. Πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ να χαλαρώσουν τους ισχύοντες περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της Ένωσης και να επιτραπεί η είσοδος στις χώρες της ΕΕ και για μη ουσιώδεις λόγους, υπό την προϋπόθεση του πλήρους εμβολιασμού του επισκέπτη, με τα εγκεκριμένα από την Ένωση εμβόλια. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει επέκταση και σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Μεγάλη η κίνηση στα καταστήματα της εστίασης που άνοιξαν σήμερα έπειτα από 6 ολόκληρους μήνες – θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 11 παρά 15 το βράδυ. Μέχρι τις 11:00 η κυκλοφορία στους δρόμους. Για “μέρα γιορτής” έκανε λόγο, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχει παράλληλα έλλειψη ρευστότητάς και αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να επαναλειτουργήσουν, λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων. Συγκεκριμένα, είπε, 5 στις 10 επιχειρήσεις, δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, ενώ ένα 20% των επιχειρήσεων δεν έχουν δυνατότητα εξωτερικού χώρου, άρα παραμένουν κλειστές. Συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης που θα παραμείνουν κλειστές προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Ανέφερε, επίσης, ότι με το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαϊου, θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας της εστίασης, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Επιταχύνει ρυθμούς το πρόγραμμα “Ελευθερία” – 170.000 πολίτες ηλικίας 45 – 49 ετών έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που μαζί με την υφ. Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέφθηκαν τον πρώτο εμβολιασθέντα στη χώρα μας, τον κ. Μιχάλη Γιοβανίδη. Από τις 5 Μαϊου θα χορηγείται και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που θα διευκολύνει τον εμβολιασμό των ατόμων που είναι δύσκολο να μετακινηθούν, ενώ την ίδια ημέρα τα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα θα φτάσουν τα 1.500. Στόχος οι εμβολιασμοί τον Μάιο να φτάσουν στα 2,8 εκατομμύρια και να προστεθούν στα περίπου 3 εκατομμύρια 100.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Τραγική, την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ινδία, που πλησιάζει τα 20 εκ. κρούσματα κορονοϊού, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 218.000. “Ταχεία διαδικασία έγκρισης” του εμβολίου της στη χώρα συζητά η Pfizer, ανακοινώνοντας παράλληλα δωρεά φαρμάκων άνω των 70 εκ. δολαρίων. H Moderna θα παράσχει 34 εκ. δόσεις του εμβολίου της, ενώ η Σουηδία έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX, για την ώθηση της προσπάθειας εμβολιασμού των φτωχότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Κλειστά και αύριο, Τρίτη, 4 Μαϊου, τα καταστήματα, λόγω της μεταφοράς της υποχρεωτικής αργίας της Πρωτομαγιάς – 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Την Πέμπτη η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών και του ΠΑΜΕ. Αύριο, λεωφορεία και Μετρό θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ – δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.
Στάση εργασίας του τραμ από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 4:00 το απόγευμα. Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.
Κανονικά θα πραγματοποιούν δρομολόγια τα τρόλεϊ και ο Ηλεκτρικός. Την Πέμπτη, 24ωρη απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό, τρόλεϊ και τραμ. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία – δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Στη διεθνή επικαιρότητα… Ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ κλήθηκε σήμερα για εξηγήσεις από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, μετά την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις σε 8 Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ τους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα.

Στις ΗΠΑ, Ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Μισισίπι, καταστρέφοντας κτίρια και προκαλώντας ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Γενικά αίθριος αύριο ο καιρός στην Αττική, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου – 33 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα