back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Προληπτικές εκκενώσεις των οικισμών Παπαγιαννέικα και Καλκάνι – «Στάχτη» 40.000 στρέμματα

Διαβάστε επίσης

Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα.

Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι πλέον βελτιωμένη, ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετωπίζονται δραστικά.

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν αυτή την ώρα 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”, ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος της ημέρας και με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών η μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια Όρη θα οριοθετηθεί.

Όπως είπε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το δορυφορικό σύστημα Copernicus μέχρι τώρα έχουν καεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να προστατέψουν οικισμούς που κινδύνευσαν όπως στο Πευκογιαλό, στις Αιγειρούσες, στον Παρασκευά και στην Ιερά Μονή Αη Γιάννη όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον οικισμό και το μοναστήρι το ίδιο και στην περιοχή των Σπάτων καθώς και στην περιοχή Χάνι και Πευκενέα όπου κινδύνευσαν διάσπαρτες οικίες.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς στη δυτική πλευρά του μετώπου όπου θα κινδύνευε το καταφύγιο άγριας ζωής και στη νοτιοανατολική πλευρά του μετώπου όπου κατευθυνόταν προς την πόλη των Μεγάρων από την πλευρά του Αγίου Ιεροθέου.

Επίσης μέσα στη νύχτα έγιναν τρεις οργανωμένες εκκένωσης στους οικισμούς Αιγειρουσες,  Πευκενέα και Άγιο Ιερόθεο.

Επιπλέον, o Νίκος. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέτωπα ήταν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες στις περιοχές Πευκογιαλός, όπου το μέτωπο κινούνταν προς το παραλιακό μέτωπο απειλώντας όλες τις κατοικίες του οικισμού, στις Αιγειρούσες που η φωτιά απείλησε όλον τον οικισμό και τις κατοικίες σε όλη την περίμετρο, στον Παρασκευά και την Ιερά Μονή Αη Γιάννη, όπου η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και τη Μονή με μεγάλη ένταση και οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτίριο – κτίριο όπως και στα Σπάρτα, και τέλος στις περιοχές Χάνι και Πευκενέας όπου απείλησε μεμονωμένα διάσπαρτα κτίρια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, το βράδυ είχαν δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να κερδίσουν, πρώτον να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στη δυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ώστε να μην επεκταθεί προς τα νότια άρα και να μην απειληθεί το καταφύγιο άγριας ζωής Πλάτανος στους Μύλους, και δεύτερον να ανασχεθεί η πορεία της φωτιάς στη νοτιοανατολική πλευρά και προς την πόλη των Μεγάρων μέσα από τα δυσπρόσιτα ρέματα της ευρύτερης περιοχής της μονής του Αγ. Ιερόθεου.

«Και στις δυο αυτές περιπτώσεις και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με ριπές ανέμων να ξεπερνούν τα 8 μποφόρ και φλόγες μεγάλου ύψους που δημιουργούσαν στροβιλισμούς, μικροκλίμα και μεγάλα θερμικά φορτία κέρδισαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης το στοίχημα. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν ολέθρια τόσο για το Καταφύγιο , όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αναφερόμενος στις προληπτικές απομακρύνσεις των κατοίκων που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ χρειάστηκε να προχωρήσουν σε επιπλέον οργανωμένες απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα στις Αιγειρούσες, στο Πευκενέα, στον Ιερόθεο συμπεριλαμβανόμενης και της Ιεράς Μονής ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα για τους οικισμούς και περιοχές που αντιμετώπιζαν πιθανό κίνδυνο από τις απότομες αλλαγές της φοράς των ανέμων.

Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το ξημέρωμα ανέφερε ότι στη δυτική πλευρά στην περιοχή του Σχίνου, η εικόνα δείχνει σαφώς καλύτερη, ενώ πνέουν άνεμοι 5-6 μποφόρ με ριπές που αγγίζουν και τα 7, με εστίες στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς δηλαδή από Αιγειρούσες μέχρι Χάνι.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερωτήσεις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γραμμή 112, τονίζοντας ότι το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, «αλλά είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος πρέπει να αξιοποιείται με φειδώ και με μόνο μέλημα το πώς θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «το 112 είναι η έσχατη λύση. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα και τους συμβατικούς τρόπους απομάκρυνσης και αν για οποιονδήποτε λόγο είτε δεν προλαβαίνουμε είτε υπάρχει πρόβλημα είτε κάποιες συνθήκες καιρικές δεν το επιτρέπουν, τότε έχουμε τη δυνατότητα του 112».

Σχετικά με την παρούσα συγκυρία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι την πρώτη νύχτα «πολύ συγκροτημένα και πολύ πειθαρχημένα κάτω από δύσκολες συνθήκες έγινε η απομάκρυνση των πολιτών. Δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουμε το 112», ενώ προσέθεσε ότι στις περιπτώσεις που είδαν ότι η αλλαγή των ανέμων ή ισχυροποίησή τους ή κάποια ζητήματα υπερτοπικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανθρώπινη ζωή, τότε το ενεργοποίησαν.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι ήταν μία δύσκολη φωτιά καθώς, την πρώτη μέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά περπάτησε 10,3 χλμ. «Κι όλα αυτά μέσα σε οικισμούς κάτω από δύσκολες συνθήκες. Νομίζω ότι φάνηκε ότι ο μηχανισμός από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε επιφυλακή, ήταν σε εγρήγορση. Κάθε φορά που θα έχουμε τέτοιου είδους προκλήσεις το κύριο μέλημά μας είναι πώς θα προφυλάξουμε και θα διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι η πυρκαγιά στην Κορινθία προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για διαχρονική καταστροφή για την οποία δεν «φταίει το κακό ριζικό μας» αλλά οι διαχρονικές ανεπάρκειες, οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης. Απέρριψε δε τις δικαιολογίες όπως τις χαρακτήρισε για ακραία καιρικά φαινόμενα και ισχυρούς ανέμους.

Δημήτρης Πέρρος, Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα