back to top
18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σε ισχύ από σήμερα το ψηφιακό πιστοποιητικό

Διαβάστε επίσης

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ρυθμίζει τα ζητήματα του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, προκειμένου από σήμερα η Ελλάδα να ενταχθεί στις πρώτες χώρες της ΕΕ που το εφαρμόζουν.

Όπως σημειώνεται στην ΠΝΠ «Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό κατά περίπτωση».

Στο πιστοποιητικό θα περιέχονται προσωπικά δεδομένα όπως όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, είδος εμβολίου, ημερομηνία εμβολιασμού, κτλ.

Όπως ορίζεται, το πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και θα φέρει «μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή, με βάση την οποία ελέγχεται η εγκυρότητά του».

Σύμφωνα με την τροπολογία, για την άντληση των στοιχείων η πλατφόρμα θα συνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών.

Την πλατφόρμα θα διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, ενώ την υποχρέωση επεξεργασίας, σχεδιασμού, προστασίας της πλατφόρμας από παραβιάσεις και εφαρμογής του GDPR θα αναλάβει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας.

Μεταξύ άλλων στην ΠΝΠ τονίζεται ότι «η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid – 19 δεν θίγει ούτε επηρεάζει την εγκυρότητα άλλων βεβαιώσεων εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή νόσησης από τον κορονοϊό» και προστίθεται πως λοιπά «τεχνικά και οργανωτικά» ζητήματα θα ρυθμιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Δείτε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

document_-_2021-05-30T210727-540
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα