back to top
21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΕΕ: Αποκλεισμός των αεροπορικών εταιρειών της Λευκορωσίας από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και αεροδρόμια

Διαβάστε επίσης

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν σχέδιο για την απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν επάνω από τον εναέριο χώρο της Ενωσης ή να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυκτα (Ωρα Κεντρικής Ευρώπης, 01.00 ώρα Ελλάδος), περιορίζοντας μέχρι τις 14.00 ΩΚΕ τυχόν προβολή αντιρρήσεων από χώρες της ΕΕ, η οποία άλλωστε δεν αναμένεται, διευκρίνισε η μία πηγή.

Η απόφαση εντάσσεται σε ευρύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας σε απάντηση του εξαναγκασμού σε προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ για την σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Ηδη αεροπορικές εταιρείες όπως οι Lufthansa, SAS, Air France, LOT, Finnair and airBaltic έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia πραγματοποιεί πτήσεις προς 20 ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ανάμεσά τους του Ελσίνκι, του Αμστερνταμ, του Μιλάνου, της Βαρσοβίας, του Βερολίνου, του Μονάχου, του Παρισιού, της Ρώμης και της Βιέννης.

Η εποπτεία της τήρησης της απαγόρευσης ανήκει στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, πολλές από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, που μπορούν να επιστρατεύσουν πολεμικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο τους από ανεπιθύμητα αεροσκάφη.

Παράλληλα η ΕΕ συστήνει έντονα στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία, κάτι όμως που δεν ισοδυναμεί με νομικά δεσμευτική απαγόρευση.

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μιλώντας στο Reuters κάλεσε την ΕΕ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, να ασκήσουν από κοινού πιέσεις στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και στην κυβέρνησή του.

Στην επιβολή σειράς νεων κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας προχώρησαν ήδη οι ΗΠΑ.

Πέραν των μέτρων που είχαν ήδη ανακοινωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες,  ο Λευκός Οίκος καταρτίστηκε σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση «κατάλογος στοχευμένων κυρώσεων εναντίον μελών-κλειδιών του καθεστώτος» του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκάσενκο (φωτο).

«Η εξαναγκαστική εκτροπή από τη Λευκορωσία, με ψευδείς προφάσεις, εμπορικής πτήσης της Ryanair μεταξύ δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και η σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ραμάν Πρατασέβιτς συνιστούν «προσβολή των διεθνών κανόνων», αναφέρεται  στην  ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, την Τζεν Ψάκι.

Εν τω μεταξύ, από χθες 3 Ιουνίου τεθηκαν σε εφαρμογή οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος εννέα δημόσιων επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, κυρώσεις, που ανανεώθηκαν τον Απρίλιο από την Ουάσιγκτον, σε απάντηση της καταστολής διαδηλώσεων στην Λευκορωσία με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Μετά τις εκλογές του 2006, το αποτέλεσμα των οποίων είχε αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση, η Ουάσινγκτον είχε απαγορεύσει κάθε συναλλαγή με τις εταιρείες αυτές. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέστειλε τις κυρώσεις το 2015 κάνοντας λόγο για κάποια πρόοδο, όμως η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε στα τέλη Μαρτίου πως η αναστολή πιθανόν δεν θα ανανεωνόταν στην επόμενη προθεσμία γι’ αυτό.

Ακόμη, η Ουάσινγκτον εξέδωσε νεότερη ταξιδιωτική οδηγία για τη Λευκορωσία, προτρέποντας τους πολίτες των ΗΠΑ να «μη μεταβαίνουν» εκεί, αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η ΕΕ μελετά την επιβολή και νέων κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο την εξαγωγή ποτάσας και το διερχόμενο ρωσικό φυσικό αέριο, δύο σημαντικές πηγές προσόδων για το Μινσκ. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα