back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στη Lamda Development «περνάει» σήμερα το Ελληνικό

Διαβάστε επίσης

Σάρκα και οστά παίρνει η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού καθώς υπογράφεται στις 11.30 στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της Lamda Development και του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά την σημερινή υπογραφή θα καταβληθεί στο ελληνικό Δημόσιο το πρώτο τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα μεταβίβασης των 915 εκατ. ευρώ, ενώ θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και η Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ. Συνεπώς στο Ελληνικό Δημόσιο περνούν κεφάλαια 647 εκ. ευρώ.

Στο δρόμο για την υλοποίηση του έργου έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βασικά προαπαιτούμενα (συνολική επένδυση 8 δις ευρώ σε βάθος ετών), δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες με αδειοδοτικά ζητήματα ή θέματα νομικής φύσεως (το ΣτΕ έδωσε θετική γνωμοδότηση και για τις τελευταίες δικαστικές εκκρεμότητες), η χρηματοδότηση για τα έργα της πρώτης 5ετίας είναι εξασφαλισμένη (υπάρχει κοινοπρακτικό άνω του 1,1 δισ. ευρώ με Πειραιώς και Eurobank αλλά και ίδια κεφάλαια), κατά συνέπεια το project είναι «θωρακισμένο» και μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες.

Αμέσως μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, ο επενδυτής θα είναι έτοιμος να προκηρύξει τους πρώτους διαγωνισμούς για την εκκίνηση των εργασιών για τα πρώτα έργα αλλά και για τις βασικές υποδομές, τα δίκτυα, το πάρκο κ.α..
Ωστόσο, το έργο εκκινεί με εκκρεμότητα το καζίνο. Η διαδικασία έγκρισης της σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και της κοινοπραξίας Inspire Athens, των Mohegan – ΓΕΚ Τέρνα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει παγώσει.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα