back to top
18.6 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.6 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Θεοδωρίδου: Το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα

Διαβάστε επίσης

Το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα.

Αυτό είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της παραλλαγή Δελτα που αναβαθμίστηκε σε “μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας” εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, προσβάλοντας ήδη 92 χώρες.

“Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη”, είπε και προέβλεψε πως θα χτυπήσει κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ.
Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ δείχνει ότι το ποσοστό 60% ανοσίας που έχει επιτευχθεί στη χώρα – πρότυπο για τους εμβολιασμούς, δεν είναι επαρκές, ώστε να αναχαιτισθεί η νέα μετάλλαξη Δέλτα. Αντίθετα, απαιτείται εμβολιασμός σε τουλάχιστον 80% του πληθυσμού, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Η προστασία έπειτα από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30%. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εμβολιασμοί πρέπει να εντατικοποιηθούν και πρέπει όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν.

«Εμβολιασμοί και καλοκαίρι δεν φαίνεται να συμβαδίζουν, λόγω της χαλάρωσης, ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Το θέμα της παρεχόμενης από τα εμβόλια προστασίας κατά της μετάλλαξης “Δέλτα”

Για το θέμα της παρεχόμενης από τα εμβόλια προστασίας κατά της μετάλλαξης “Δέλτα”, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως – όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις – προστατεύονται από βαριά νόσηση κατά 96% από το εμβόλιο της Pfizer και κατά 92% από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τέλος, ανέφερε ότι στην Επιτροπή Επαγρύπνησης του ΕΟΦ υπάρχουν περίπου 5.000 κίτρινες κάρτες για παρενέργειες των εμβολίων από τις οποίες 2.500 αξιολογήθηκαν για ανεπιθύμητες ενέργειες, μελέτηθηκαν και στάλθηκαν στον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα