back to top
19.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

19.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Χιλή: 616 κρούσματα και 24 θάνατοι σε 24 ώρες

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 616 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα λιγότερα σε ημερήσια βάση από τον Απρίλιο του 2020, ενώ υπέκυψαν 24 ασθενείς με την COVID-19.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 35.640 νεκρούς επί συνόλου 1.618.457 μολύνσεων.

Πάντως, ο χιλιανός υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις, επισήμανε ότι ο δείκτης θετικότητας σε 11 περιφέρειες δεν ξεπερνά το 2%, ενώ και οι 16 περιφέρειες της χώρας καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες 14 ημέρες.

Τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων, χάρη στα περιοριστικά μέτρα και στην πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού. Περίπου το 80% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης, ή περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής, έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19.

Διακυμάνσεις στην αποτελεσματικότητα

Το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac έχει αποτελεσματικότητα 58,5% ως προς την αποτροπή της νόσησης, αυτό της AstraZeneca 68,7% και αυτό των Pfizer/BioNTech 87,7%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησαν χθες οι υγειονομικές αρχές της Χιλής.

Τα στοιχεία προέρχονται από την πρώτη δοκιμή «στον πραγματικό κόσμο» των εμβολίων, σε μια χώρα όπου η εκστρατεία ανοσοποίησης είναι ανάμεσα σε αυτές που προχώρησαν γρηγορότερα και περισσότερο στον κόσμο.

Το εμβόλιο CoronaVac της Sinovac είχε εξάλλου 86% αποτελεσματικότητα ως προς την αποτροπή της εισαγωγής σε νοσοκομείο, 89,7% ως προς την αποτροπή της εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και 86% ως προς την αποτροπή θανάτου την περίοδο από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο, ανέφερε ο Δρ. Ραφαέλ Αραός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τον Απρίλιο, τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών της Χιλής υπεδείκνυαν ότι το CoronaVac είχε 67% αποτελεσματικότητα ως προς την αποτροπή της νόσησης, 85% ως προς την αποτροπή της εισαγωγής σε νοσοκομείο και 80% ως προς την αποτροπή θανάτου.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν πως η αποτελεσματικότητα του CoronaVac ως προς την αποτροπή των σοβαρότερων μορφών και συνεπειών του ιού αυξήθηκε, αλλά η αποτελεσματικότητά του ως προς την αποτροπή της νόσησης μειώθηκε.

Ο Δρ. Αραός σημείωσε ότι η μείωση της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια είναι αναπόφευκτη εν καιρώ, ειδικά εξαιτίας της έλευσης και της σταδιακής υπερίσχυσης πιο μολυσματικών και δυνητικά πιο επικίνδυνων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, όπως το Δέλτα.

Αν η παραλλαγή Δέλτα γίνει η κυρίαρχη και μειωθεί η ανοσολογική απόκριση των εμβολίων «ενδέχεται να δούμε πολύ πιο γρήγορη πτώση» της αποτελεσματικότητάς τους, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώνοντας τη φωνή του με όσους καλούν να χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις.

Δημοσιοποιήθηκαν επίσης στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Αυτό της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα 87,7% ως προς την αποτροπή της νόσησης, 98% ως προς την αποτροπή της εισαγωγής σε ΜΕΘ και 100% στην αποτροπή θανάτου.

Αυτό της AstraZeneca αντίστοιχα 68,7%, 98% και 100%, σύμφωνα με τον Δρ. Αραός.

Στη μελέτη που έγινε στη Χιλή εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ανθρώπους που έλαβαν μία ή και τις δύο δόσεις και περιπτώσεις ανεμβολίαστων.

Στο πλαίσιο της εξετάστηκαν αναλυτικότερα τα δεδομένα 8,6 εκατ. ανθρώπων που έλαβαν το CoronaVac, 4,5 εκατ. ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και 2,3 εκατ. ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα