back to top
19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Α. Καππάτου: Να βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα παιδιά το άγχος από τις πυρκαγιές με τη συγκρότηση μιας καθημερινής ρουτίνας

Διαβάστε επίσης

18-08-2021

Το αποτύπωμα του σοκ από τη λαβωμένη φύση και τον αφανισμό περιουσιών, στον ψυχικό μεταβολισμό των παιδιών ήταν το θέμα που συζήτησε η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, στον Αθήνα 984, με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Μιλώντας για την πρωτοφανή κατάσταση από τις εκτεταμένες πυρκαγιές επεσήμανε τον φόβο και την ανασφάλεια που προκαλούν στους ενήλικες, πόσο μάλλον στα παιδιά, που βλέποντας τους γονείς τους αναστατωμένους και αγχωμένους, συσσωρεύουν αρνητικά συναισθήματα.

«Το βασικό είναι να τα καθησυχάσουμε. Να τους εξηγήσουμε τι είναι η πυρκαγιά, τους κινδύνους που συνεπάγεται και να τα διαβεβαιώσουμε πως είναι ασφαλή εφόσον εμείς ως γονείς είμαστε ήρεμοι και αισθανόμαστε ασφαλείς» είπε η κυρία Καππάτου.

Και υπογράμμισε τις περιπτώσεις επιβαρυμένου στρες για οικογένειες που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν ή να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, εξαιτίας της απειλής της φωτιάς.

Για το λόγο αυτό συνέστησε να αποφεύγεται η συνεχής παρακολούθηση εικόνων καταστροφής στους τηλεοπτικούς δέκτες. «Είναι προτιμότερο να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν δραστηριότητες και να διατηρήσουν μια ρουτίνα, που αποτελεί την ασφάλεια της καθημερινότητάς τους» ενώ πρότεινε ως αντίδοτο τη συντροφιά φίλων ή συνομηλίκων.

Πέραν της οικογένειας, η κυρία Καππάτου με αφορμή τη διαχείριση του τραύματος όταν το θυμικό υποχωρεί, υπογράμμισε το καθοριστικό ρόλο των εκπαιδευτικών σε αυτή τη πολλαπλά δύσκολη συγκυρία. «Κυρίως για τα παιδιά των μικρών ηλικιών που θα κληθούν να μπουν στις αίθουσες τον Σεπτέμβριο, στον απόηχο αυτών των γεγονότων. Επειδή ενδέχεται να μην εμφανίσουν συμπτώματα αγωνίας άμεσα, αλλά και μετά από μήνες».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα