back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κρατικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας – Στη “φάκα” για εξαπάτηση δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Διαβάστε επίσης

Στην “φάκα” της εφορίας, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους στους δηλωθέντες τζίρους των δύο τελευταίων ετών, έχουν πιαστεί για παραπλάνηση και απάτη σε βάρος του κράτους αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που επωφελήθηκαν λαμβάνοντας, λόγω της πανδημίας, ποσά κρατικών ενισχύσεων, κυρίως μέσω των 7 κύκλων της “επιστρεπτέας προκαταβολής “, το 2020-2021.

Εκτός αυτών εντοπίστηκαν ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν ,σε συνεννόηση με τον ενοικιαστή, αυξήσεις στα μισθώματα ώστε να λάβουν ενισχύσεις για “κούρεμα” ενοικίων.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εντόπισαν δεκάδες υποθέσεις παρανομούντων “δικαιούχων”, ενώ οι ελεγκτές της εφορίας επεκτείνουν τις διασταυρώσεις στοιχείων και για ποσά που χορηγήθηκαν μέσω ειδικών επιδομάτων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους όπως π.χ αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, και οι οποίοι προσελήφθησαν εικονικά.

Ήδη οι ελεγκτικές αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 350 «ύποπτα» ΑΦΜ στον τομέα των   “επιστρεπτέων προκαταβολών” και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ το μήνα σε εργαζόμενους που προσελήφθησαν εικονικά και στη συνέχεια τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκε ακόμα ΑΦΜ νεκρού από το 2019 το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 20 αιτήσεις για την λήψη διαφόρων κρατικών ενισχύσεων.

Ποιες περιπτώσεις λήψης κρατικών ενισχύσεων ελέγχονται.

1. Έλεγχοι στους δηλωθέντες τζίρους επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών..Θα ελεγχθούν αν και ποιοι «διόρθωσαν» με τροποποιητικές δηλώσεις τον τζίρο στο Ε3 του 2019 (με εικονικά τιμολόγια που τα εμφάνισαν εκ των υστέρων όπως φορτωτικές και δελτία αποστολής ) εμφανίζοντας τον χαμηλό ώστε σε σχέση με τον τζίρο του 2020 να εμφανίσουν μεγάλες ζημιές και έτσι να εισπράξουν μεγάλα ποσά ενισχύσεων κυρίως μέσω των “επιστρεπτέων προκαταβολών’.

2. Ψευδείς δηλώσεις εσόδων: Οι αιτούντες ενισχύσεων ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις άλλα είχαν δηλώσει στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και άλλα στην πλατφόρμα “MyBusinesSupport”

3. Αποζημιώσεις COVID: Εντοπίστηκαν ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν μεγάλες αυξήσεις μισθωμάτων στην πλατφόρμα Covid ,προφανώς,σε συνεννόηση με τον ενοικιαστή για να αποκομίσουν υψηλότερη κρατική ενίσχυση λόγω των “κουρεμάτων”.

4. “Μαϊμού” προσλήψεις εργαζομένων για να λάβουν το ειδικό μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ: Η εκτίμηση της ΑΑΔΕ είναι ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και δήθεν εργαζομένων ώστε να μοιραστούν τα χρήματα της αποζημίωσης. Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές συμμετείχαν συγγενείς και φίλοι επιχειρηματιών..

5. Πλασματικές αυξήσεις μισθών με στόχο την υψηλότερη χρηματοδότηση από το δημόσιο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασίας»

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα