back to top
24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ 20-09-2021

Διαβάστε επίσης

Με βάση το εκκλησιαστικό έγγραφο της βάπτισής του: Ο Γεώργιος Μάρκος Τερτσέτης ήταν γιος του Ναθαναήλ και την Κατερίνας Στρούζα. Ως ημερομηνία γέννησής του αναφέρεται η 4η Νοεμβρίου του 1800. Το μυστήριο της βάπτισης τελέστηκε από Ρωμαιοκαθολικό ιερέα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου.

Η εκ πατρός καταγωγή του ήταν Γαλλική και οι πρόγονοί του εγκαταστάθηκαν στη Ζάκυνθο στιςαρχές του 17ου αι. Ο Γεώργιος έλαβε υψηλού επιπέδου μόρφωση φοιτώντας σε ιδιωτικά σχολέια της Ζακύνθου. Συνέχισε τις σπουδές του στην περίφημη νομική σχολή της Πάντοβα.

Tο 1821 επιστρέφει στη Ζάκυνθο, όπου μυείται στη Φιλική Εταιρεία. Από τους πρώτους μήνες της Επανάστασης περνά στη Ρούμελη με σκοπό να πολεμήσει. Όμως, η εύθραυστη υγεία του δεν του επιτρέπει ενεργό ρόλο στην Αγώνα. Τον Αύγουστο του 1824 βρίσκεται στη Ζάκυνθο και αναλαμβάνει προσωπικά την αγωγή των ορφανών του Μάρκου Μπότσαρη.

Αργότερα,το 1831, διδάσκει γεωγραφία και λατινικά στο Κεντρικό Σχολείο της Αίγινας και στην ανώτερη σχολή του Ναυπλίου. Το αμέσως επόμενο έτος αναλαμβάνει καθήκοντα καθηγητή Ελληνικής Ιστορίας στο Κεντρικό Πολεμικό Σχολείο του Ναυπλίου, την αντίστοιχη Σχολή Ευελπίδων της εποχής.

«Είναι γνωστό και ιστορικά εξακριβωμένο ότι ο Τερτσέτης, μιλώντας στους μαθητές του δεν έβγαζε σύντομα λογίδρια,…αλλά αφιέρωνε στις παραδόσεις του ώρες ολόκληρες. Τα μαθήματά του δεν ήταν ξερές ιστορικές αφηγήσεις, αλλά ζωντανός, παλλόμενος και δημιουργικός πατριωτισμός. Οξυδερκής παιδαγωγός ενθουσίαζε και καθοδηγούσε τους νέους στη λατρεία της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσε την ολέθρια διχόνοια».*

Το παράξενο είναι ότι η Αντιβασιλεία τον διόρισε δικαστή στο Ναύπλιο και θεωρούσε ότι θα μπορούσε να συνυπογράψει την καταδίκη των Πλαπούτα και Κολοκοτρώνη.

Πηγή:* ΚΟΝΟΜΟΣ. Ν. , «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ» (ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ, Αθήνα 1984), σελ. 16

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής

Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα