back to top
25.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

25.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα πολύ διαφορετική από αυτή της τελευταίας δεκαετίας

Διαβάστε επίσης

«Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι πλέον μία εστίας κρίσης και ελλειμμάτων, αλλά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που προχωρά στη δυναμική ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η ένταση συνεχίζεται και διαμήνυσε πως και ο ίδιος αγωνίζεται να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, φοβάμαι όμως- πρόσθεσε- ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και πρόσθεσε ότι είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους τις προσβάλλουν γιατί, “όπως λέμε στην Ελλάδα οι καλοί λογαρισασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ «φωνή λογικής και σταθερότητας στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία, εκτίμησε ωστόσο πως “ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα, ούτε τα φθηνά δήθεν εθνικά συνθήματα άντεξαν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι από τη νέα ηγεσία της Γερμανίας δεν θα ζητήσει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση για το νέο σύμφωνο Στεθερότητας εκτίμησε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες του, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική σταθερότητα.

Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας, τόνισε ο η κ. Μέρκελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πάντα ήταν υπέρ της διατήρησης της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ.

Προηγήθηκε συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Νωρίτερα, η Άγκελα Μέρκελ  έγινε το πρωί δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία υποδεχόμενη την Γερμανίδα καγκελάριο τη χαρακτήρισε σπουδαία πολιτικό, ενώ την ευχαρίστησε για την καθαρά φιλοευρωπαϊκή της στάση σε σειρά ζητημάτων.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα