back to top
29.1 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

29.1 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Τ. Προεστάκης: Δίνεις στα ζώα ένα χάδι και σου αφιερώνουν τη ζωή τους – Το “Takis Shelter” είναι έργο πνοής για εμένα

Διαβάστε επίσης

Απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για την προστασία των αδέσποτων. Μια αγκαλιά στοργής και φροντίδας για εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ζώα που έχουν υποφέρει πολύ. Αλλάζοντας τη ζωή τους, αλλά και τη δική του. Μέσα από μια διαδρομή που ξεκίνησε τυχαία, πέρασε μέσα από τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, με ιδιόκτητα club, για να φτάσει να περιποιείται ζώα παρατημένα σε δρόμους και χωματερές.

Το «Takis Shelter», προσωπικό επίτευγμα ενός ευαίσθητου Κρητικού που ξέρει να δίνει μάχες για ό,τι αγαπά, βρίσκεται σε ένα ορεινό σημείο κοντά στην Ιεράπετρα της Κρήτης, και φιλοξενεί περισσότερα από 450 σκυλιά, 80 γάτες, αλλά και 25 κατσίκες. Είναι ένας βραβευμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στη διάσωση και τη φροντίδα μη δεσποζόμενων ζώων. Ο ιδιοκτήτης, το προσωπικό και εθελοντές, τα περιθάλπουν, τα στειρώνουν, τα περιποιούνται και τα διαθέτουν για υιοθεσία, στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες.

Ο Τάκης Προεστάκης, για κάποιους ένας σύγχρονος «Άγιος» των αδέσποτων, συστήνεται στον Αθήνα 984 μέσα από την εκπομπή της Τασούλας Επτακοίλη που αγαπάει το ραδιόφωνο, τα ζώα και τις «Ιστορίες με Ουρά».

«Εδώ και 13 χρόνια βοηθάω τα ζώα. Τον πρώτο καιρό το έκανα αποσπασματικά, αλλά τα τελευταία 11 χρόνια εργάζομαι καθημερινά, μέρα-νύχτα, χωρίς ρεπό. Το καταφύγιο ξεκίνησε από μια μικρή έκταση και τώρα έχει φτάσει στα 107 στρέμματα» λέει μιλώντας στο σταθμό της πόλης».

Τα πράγματα ωστόσο στην αρχή και για αρκετά χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα. Δίνει έναν υπεράνθρωπο αγώνα, κόντρα σε θηρία, που συνήθως δεν είναι τετράποδα, αλλά δίποδα.

«Μακάρι να με άφηναν να παλέψω  μόνον με τα ζωάκια. Τους δίνω ένα χάδι και εκείνα μου αφιερώνουν τη ζωή τουςΈχω σώσει χιλιάδες σκυλιά κι η αγάπη που μου επιστρέφουν δεν περιγράφεται. Αυτή μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. 

Δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι αυτοί που με κουράζουν. Με πιέζουν πολύ, είμαι η εύκολη λύση στο πρόβλημά τους και θεωρούν πως οφείλω οπωσδήποτε να ανταποκριθώ σε κάθε αίτημα…  Έρχονται πολλοί λέγοντας ψέματα ότι δήθεν βρήκαν 3-4 σκυλάκια πεταμένα στο βουνό, αλλά αποδεικνύεται πως ήταν δικά τους και  θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Και το χειρότερο, δεν τα στειρώνουν με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να γεννούν και έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος».   

Σήμερα το «Takis Shelter», μια υποδειγματική όαση για τα κακοποιημένα και αδέσποτα ζώα, έχει γίνει παγκόσμιο viral ενώ η σελίδα του στο Facebook μετρά σχεδόν ένα εκατομμύριο ακολούθους. Ο ίδιος χαίρεται και μιλά με συγκίνηση για αυτό το δικό του «θαύμα» στην Ιεράπετρα.

«Όταν αγαπάς κάτι πολύ, το κάνεις καλά. Δεν κάνω τίποτα με το ζόρι . Το καταφύγιο για  εμένα είναι έργο ζωής που βγαίνει μέσα από την καρδιά μου. Στο ξεκίνημα, είχα ορισμένα χρήματα, επειδή ήμουν πολλά χρόνια στη νυχτερινή ζωή. Δούλεψα 20 χρόνια, ήμουν ντι τζέι, έκανα και δικό μου night club στην Αθήνα. Με κούρασε όμως τόσο πολύ η νύχτα, ώστε κάποια  μέρα πούλησα την επιχείρηση κι έφυγα με 180.000 χιλιάδες ευρώ. Κάποια στιγμή, αργότερα, πήγα σε μια χωματερή  για να δω -πιο πολύ από περιέργεια- πως είναι από κοντά. Αντίκρυσα ένα τρομακτικό θέαμα. Μέσα στα σκουπίδια βρίσκονταν αποστεωμένα, χτυπημένα  ζωάκια, σε άθλια κατάσταση. Κάποια είχαν πεθάνει, κάποια άλλα τρεφόντουσαν από τις σάρκες των πτωμάτων…..Απελπίστηκα, τρομοκρατήθηκα κι άρχισα να τα βοηθάω. Πηγαίνοντας φάρμακα, περιθάλποντάς τα, οδηγώντας τα στον κτηνίατρο. Ακολουθούσα καθημερινά, ξανά και ξανά, την ίδια διαδρομή φροντίζοντας 75 σκυλιά. Είχαν γίνει οικογένειά μου, με περίμεναν κουνώντας την ουρά τους Τα έσωσα και θυμάμαι ότι κατέγραφα σε βίντεο συγκινητικές στιγμές, ανεβάζοντάς τες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Και τα έξοδα για τις τροφές, τα φάρμακα, τις στειρώσεις,  τα εμβόλια, τα σπιτάκια για τη φιλοξενία τους; Από που έβρισκε τα χρήματα; «Μα από εμένα τον ίδιο» απαντά ο Τάκης  Προεστάκης.

«Έδωσα ό,τι είχα για τα ζώα. Τις 180 χιλιάδες από το κλάμπ, πούλησα το αυτοκίνητό μου, δανείστηκα κι 50 χιλιάδες από φίλους και γνωστούς.. Η οικογένειά μου με θεωρούσε  τρελό. Έφτασα σε αδιέξοδο καθώς για να πληρωθούν τα χρέη έπρεπε να πουλήσω το καταφύγιο. Αυτό μου είχε απομείνει. ‘Ηθελα  να τα κρατήσω εκεί δύο χρόνια με το σκεπτικό  να τα μεταφέρω κάπου αλλού, μόλις ορθοποδήσω.»

Αλλά, ήρθε η λύση εξ ουρανού. Ή μάλλον από την Βρετανία, όπου ένα δημοσίευμα της Daily Mail -μετά από αναρτήσεις για την περιπέτειά του στο facebook-  έριξε σωσίβιο στην προσπάθειά του, δυο ημέρες πριν από την πώληση του καταφυγίου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως λένε και οι Άγγλοι.

Τόσα χρόνια μετά το ξεκίνημα του «Takis Shelter» η καθημερινότητά του δεν έχει αλλάξει σημαντικά.

«Με τα ζωάκια ήμουν και θα είμαι. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι είμαι οικονομικά ανεξάρτητος και μπορώ και βοηθάω κι άλλους ανθρώπους που φροντίζουν ζωάκια και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Ωστόσο, έχει πολλά να πει για τη φιλοζωία στη χώρα μας.

«Στην Ελλάδα έχουν υιοθετηθεί 15 ζώα, με τα 13 να έχουν επιστραφεί, ενώ από άλλες  ευρωπαϊκές χώρες υιοθετήθηκαν 1.000 χωρίς να μας επιστραφεί ούτε ένα. Αυτή είναι η κατάσταση …..Απέχουμε πολύ από την Ευρώπη. Ευτυχώς οι νόμοι έχουν αρχίσει να αυστηροποιούνται, βοηθούν και οι δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ για τις βαρβαρότητες που γίνονται απέναντι στα ζώα… Όταν λοιπόν κάποιος έρθει να ζητήσει να υιοθετήσει  ένα ζωάκι, του υπενθυμίζω τις υποχρεώσεις  που αυτό συνεπάγεται και να υπογράψει ένα συμβόλαιο υιοθεσίας, αφού διαθέτει τον κατάλληλο χώρο και πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Παρακολοθούμε ανά μήνα κι από κοντά την πορεία του ζώου».

Αν ενδιαφέρεστε και εσείς να υιοθετήσετε κάποιο σκυλάκι ή γατάκι ή να στηρίξετε οικονομικά το καταφύγιο αναζητήστε τη  σελίδα του «Takis Shelter» στο Facebook και στο Instagram..

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα