back to top
21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Γ. Οικονόμου: Τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους

Διαβάστε επίσης

Εξετάζουμε αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο που ισχύει με βάση την ένταση της πανδημίας, οι οποίες δεν μπορεί παρά να αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κστά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι “με τον COVID δεν έχουμε τελειώσει ακόμη και όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης” και προειδοποίησε ότι “ο κίνδυνος γίνεται πολύ μεγαλύτερος κατά τη χειμερινή περίοδο, αφενός διότι ο ιός είναι ανθεκτικότερος σε χαμηλές θερμοκρασίες και αφετέρου διότι περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους” και “η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης σε εθνικό επίπεδο είναι ακόμα πιο πιεστική”.
“Θρηνούμε  ανθρώπινες απώλειες, εξαιτίας του μη εμβολιασμού, και  αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Και από την άλλη πλευρά η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσουν σε ένα καθεστώς περίκλειστο”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας μάλιστα πως “η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική, για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και  ανεύθυνη κοινωνικά”. “Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος. Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει την ζωή των άλλων. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχουμε την υγεία μας, προσωπική και δημόσια. Προϋποθέτουν να εμβολιαστούμε”, σημείωσε ο κ. Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “η Κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση και με κάθε τρόπο την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό”, καθώς και ότι  “βρίσκεται σε εξέλιξη η προσωπική επικοινωνία, με την αποστολή μηνυμάτων για την  χορήγηση της 3ης δόσης” εκτός από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τους εμβολιασμούς που επικαλέστηκε ο κ. Οικονόμου, στις ηλικίες 12-17 ετών οι εμβολιασμένοι είναι κοντά στο 30%, στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών είναι στο 62%, στους 30-44 ετών στο 65,5%, στο 45-59 στο 75,6%, στους 60 και πάνω στο 80%. Όπως ανέφερε, στους εκπαιδευτικούς  είναι εμβολιασμένοι το 83%, στα Σώματα Ασφαλείας το 71%, στους υγειονομικούς το 90%, ενώ συνομικα στους ενήλικες είναι εμβολιασμένο το 73%.

Επισήμανε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο -όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία- προχώρησε ήδη σε συμφωνία  με πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση στο Ε.Σ.Υ. κλινών, τόσο για  Covid όσο και για non-Covid περιστατικά.
Όπως είπε, η ενίσχυση του συστήματος υγείας  με κάθε τρόπο συνεχίζεται, έχουν ήδη προστεθεί  300 κλίνες  εκ των οποίων 250 αφορούν κλίνες covid, ενώ ψηφίζεται άμεσα τροπολογία που θα δίνει κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς και σε γιατρούς του Δημοσίου να συμμετέχουν και να στηρίξουν τις εφημερίες του ΕΣΥ και “αν δεν υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση,  εδώ είμαστε να δούμε και άλλα μέτρα με τα οποία θα ενισχύσουμε το σύστημα με ιδιώτες  γιατρούς”, πρόσθεσε.
Απόστολος Χονδρόπουλος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα