back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Την παρέμβαση Πούτιν για την κρίση στη Λευκορωσία ζήτησε η Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

Την παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίλυση της κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας εκφράζουν την ανησυχία ότι η μεταναστευτική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε στρατιωτική.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε στον Ρώσο πρόεδρο ότι “η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη και του ζήτησε να ασκήσει επιρροή στο Μινσκ”, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

H τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών ήρθε λίγες ώρες, αφότου ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατηγόρησε τον Πούτιν ότι είναι ο ιθύνων νους πίσω από την κρίση, μετά και τον ισχυρισμό του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια πιθανή σύρραξη στα σύνορα.

Η Μόσχα, από πλευράς της, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και κατηγορεί την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη συνομιλία με τη Μέρκελ, ο Πούτιν “πρότεινε απευθείας συζητήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Μινσκ”, χωρίς να γίνει αναφορά στο αίτημα της Μέρκελ για παρέμβαση του Πούτιν.

Tην ίδια ώρα, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ εκφράζουν το φόβο ότι η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύρραξη. Άλλωστε, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την επίθεση εναντίον της Ένωσης “υβριδική”, διότι συνδυάζει πολιτικά και στρατιωτικά στοιχεία.

“Η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι εξαιρετικά υψηλή”, τόνισε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης της Βαλτικής για την Άμυνα, φόβο που μοιράζονται και οι ομόλογοί του της Λιθουανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και της χώρας μας.

Εκτιμάται ότι, στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας έχουν συγκεντρωθεί από 2.000 έως 4.000 μετανάστες, Κούρδοι στην πλειονότητά τους. Σύμφωνα με τις πολωνικές Αρχές οι απόπειρες παραβιάσεις των συνόρων έχουν αυξηθεί, με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να ωθούν τους μετανάστες πίσω στη Λευκορωσία. 50 μετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, βρίσκονται υπό κράτηση.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα