back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Πολωνία: Πορεία ακροδεξιών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες υποστηρικτές της άκρας δεξιάς αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα στη Βαρσοβία για την επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, αφού οι εθνικιστές ηγέτες της χώρας βοήθησαν ώστε να αρθεί η δικαστική απαγόρευση της εκδήλωσης.

Επικριτές επισημαίνουν πως, βοηθώντας στην πραγματοποίηση της πορείας της 11ης Νοεμβρίου, μια εκδήλωση που σηματοδοτείται κατά καιρούς από περιστατικά βίας, η κυβέρνηση του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) προσφέρει ανοικτά την υποστήριξή της στην άκρα δεξιά, σε μια στιγμή που η Πολωνία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου μεταναστευτική πίεση στα ανατολικά σύνορά της.

Το θέμα έχει γίνει επίσης σημείο τριβής ανάμεσα στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση, από τη μία πλευρά, και την κυβέρνηση του PiS και τους ακροδεξιούς οργανωτές, από την άλλη, καθώς επικριτές κατηγορούν το PiS ότι υποθάλπει τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα και την ομοφοβία.

«Το PiS έχει αναλάβει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στη διάρκεια της πορείας, για κάθε συμπλοκή, για κάθε περιστατικό εμπρησμού», έγραψε στο Twitter το αντιπολιτευόμενο κόμμα Αριστερά.

Εκπρόσωπος του PiS αρνήθηκε να σχολιάσει αν το PiS υποστηρίζει την πορεία και παρέπεμψε τις ερωτήσεις σε μια οργάνωση βετεράνων, η οποία έκανε την επίσημη ανακοίνωση.

Οι οργανωτές δήλωσαν πως η πορεία θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν των ένστολων αξιωματικών που ενεργούν ως «προστάτες των συνόρων» και θα υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας της κυριαρχίας της Πολωνίας από εισβολείς.

Σε μια κλιμάκωση της συνοριακής κρίσης, που απειλεί να εμπλέξει και τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, τη Λευκορωσία ότι διεξάγει μια «υβριδική επίθεση», αναγκάζοντας ανθρώπους να περάσουν στην Πολωνία, και άνοιξε το δρόμο για νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ.

Η Πολωνία βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με τη χειρότερη σύγκρουση που είχε εδώ και χρόνια με την ΕΕ σχετικά με κατηγορίες ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου.

Οι αρχές της πόλης της Βαρσοβίας προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά της πορείας και κέρδισαν σε πρώτο βαθμό καθώς και μία έφεση. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας δήλωσε ότι η πορεία θα είναι παράνομη, αν πραγματοποιηθεί.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του Γραφείου Βετεράνων Πολέμου και Θυμάτων της Καταπίεσης δήλωσε πως επισημοποίησε την πορεία, επιτρέποντας έτσι την πραγματοποίησή της, και χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση του δημάρχου της Βαρσοβίας.

Εκπρόσωποι άλλων ευρωπαϊκών ακροδεξιών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες το ουγγρικό κόμμα Η Πατρίδα Μας (Mi Hazank), αναμένεται να συμμετάσχουν στην πορεία.

Η πορεία πραγματοποιείται ενώ η Πολωνία βρίσκεται στη μέση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα