back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κόντρα υπ. Εργασίας – ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση της υπερεργασίας στην ΕΡΓΑΝΗ

Διαβάστε επίσης

Υπερωρίες στην…πολιτική διαμάχη καταγράφουν υπουργείο Εργασίας και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπουργική απόφαση για αλλαγή της διαδικασίας δήλωσης της υπερεργασίας από τις επιχειρήσεις, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει την απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή της προσαύξησης του 20% την οποία υποχρεούνται να καταβάλλουν στο προσωπικό τους για την υπερεργασία, αφού προηγουμένως την δηλώσουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Υποχρέωση, η οποία καταργείται από τις 29 Νοεμβρίου και μετά, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Η ηγεσία του υπουργείου, σηκώνοντας το γάντι, εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για δηλώσεις που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.

Το υπουργείο, υποστηρίζει ότι με τη νέα απόφαση δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της. Όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά.

Προσθέτει δε ότι “η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου τους και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους”.

Υπενθυμίζεται ότι επιχειρήσεις, στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη (υπερεργασία).

Οι ώρες υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα όρια των 150 ωρών της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης κατ’ έτος.
Για τους εργαζομένους με εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, η υπερεργασία ανέρχεται σε οκτώ ώρες την εβδομάδα (από την 41η έως την 48η ώρα).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα