back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Γ. Παυλάκης: Μεγάλο τσουνάμι κρουσμάτων μετά τις γιορτές

Διαβάστε επίσης

 «’Oποιες κοινωνίες δεν κόψουν τα κρούσματα, τη μετάδοση του ιού, θα τιμωρηθούν» ειπε  σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης αναφερομενος σε «μεγάλο τσουνάμι κρουσμάτων μετά τις γιορτές». Ο ίδιος πρότεινε να κλείσουν σχολεία νωρίτερα και να μπουν νέοι περιορισμοί στην εστίαση.

Εκτίμησε ότι αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία, θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι’ αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα».

«Έχουμε χάσει το παιχνίδι στις ΜΕΘ και στους θανάτους, πρέπει να πέσουν τα κρούσματα – αυστηρά μέτρα παντού, περιορισμός των ανθρώπινων επαφών» είπε, σημειώνοντας ωστόσο: «Ευτυχώς οι εμβολιασμοί έχουν πάρει την ανηφόρα». «Οι θάνατοι θα φτάσουν πάνω από τις 25.000 αν κρατήσει σε αυτό το ρυθμό έως το Πάσχα», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την μελέτη που υπογράφουν ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας, και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι «ο κ. Τσιόδρας δεν είπε κάτι καινούργιο, σας το είχαν πει όλοι οι σοβαροί εντατικολόγοι. Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να το αντέξει, ούτε η Γερμανία μπορεί να το αντέξει», καθώς «δεν έχει σημασία πόσες ΜΕΘ έχεις, αν αφήσεις το τσουνάμι, δεν φτάνει. Δεν είναι τόσο τα κρεβάτια, αλλά οι ειδικοί». Πρόσθεσε δε ότι στις ΜΕΘ για κάθε έναν ασθενή χρειάζεσαι 4 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την μελέτη ” με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχετίζεται η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 εκτός ΜΕΘ”, ενώ όσο περισσότερο αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς συνολικά, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Επίσης σύμφωνα με την μελέτη τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν είχαν οι ασθενείς που διασωληνώθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής και η πιθανότητα θανάτου ήταν αυξημένη κατά 35% για τους ασθενείς στη Θεσσαλονίκη και κατά 40% για τους ασθενείς στην υπόλοιπη χώρα. Το ποσοστό θνητότητας των διασωληνωμένων ασθενών το διάστημα της μελέτης ήταν 62% στην Αττική, 66% στη Θεσσαλονίκη και 70% στην υπόλοιπη χώρα.

 

Πηγή: ΣΚΑΙ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα