back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Φόβοι για έως 100.000 κρούσματα την ημέρα – Τι λένε οι ειδικοί για τα μέτρα

Διαβάστε επίσης

Φόβους για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Ιανουάριο εκφράζουν οι ειδικοί,  ζητώντας αυστηρή τήρηση των μέτρων και απευθύνοντας νέα έκκληση για εμβολιασμό.

Την εκτίμηση ότι από την επέλαση της Όμικρον κινδυνεύουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Η Όμικρον θα εκτοπίσει την Δέλτα αλλά ο κύκλος της είναι σύντομος, κρατάει μερικές εβδομάδες και υπάρχει περίπτωση να προσβληθούμε όλοι, για αυτό ειναι απαραίτητοι οι εμβολιασμοί καθώς και η μάσκα που πρέπει να γίνει το καθημερινό μας αξεσουάρ, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τέλος, προέβλεψε οτι ο Ιανουάριος θα είναι δύσκολος μήνας αλλά τον Φεβρουάριο θα είμαστε καλύτερα. Τα μέτρα αποσκοπούν στη επιβράδυνση της Όμικρον. Έχουμε το πλεονέκτημα με τον εμβολιασμό της 3ης δόσης που πάει καλά αλλά εχουμε προβλημα με τον αριθμό των ανεμβολίαστων που τους παρακαλάμε απο τα μέσα Μαΐου να εμβολιαστούν πρόσθεσε.

Εκτιμήσεις για έως και 100.000 κρούσματα την ημέρα έκανε  στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος προέβλεψε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.
Όπως είπε, βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την παραλλαγή Όμικρον. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τέλος, ο κ. Γώγος είπε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όπως το πρωτόκολλο λειτουργία των σχολείων.

Για έως και 60.000 κρούσματα ημερησίως έως τις 10 Ιανουαρίου μίλησε  στο MEGA, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των μέτρων που ξεκινούν σήμερα θα φανεί σε περίπου 10 ημέρες.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η αυξητική πορεία αναμένεται να δώσει ρεκόρ κρουσμάτων. «Ο μέσος όρος σήμερα είναι περίπου στο 12.100. Αυτή η τιμή, σε βάθος χρόνου, μπορεί να φτάσει σε αριθμούς 50.000 – 60.000 κρουσμάτων μέσο όρο. Τις επόμενες 10 μέρες μπορούμε να φτάσουμε στις 30.000 – 40.000 κρούσματα μέσο όρο. Δεν θα εκπλαγώ, δεν θα μου φανεί περίεργο, αν δούμε 50.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός έχει έντονη δυναμική. «Γύρω στις 23 Γενάρη θα έχουμε πιθανή κορύφωση μετά την οποία θα μιλάμε για αποκλιμάκωση» εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, η οποία θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την παραλλαγή Όμικρον, δείχνουν ότι ο χρόνος νοσηλείας για όσους ασθενούν είναι μικρότερος από αυτόν που χρειαζόταν για την παραλλαγή Δέλτα.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι φαίνεται πως όταν κάποιος ασθενήσει από την Όμικρον είναι προστατευμένος και έναντι της Δέλτα, αλλά ένα στοιχείο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι πόσοι από τους υγειονομικούς θα προσβληθούν και δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για όλους μίλησε στον ΣΚΑΪ ο γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη Όμικορν θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους.

«Το τσουνάμι τώρα αρχίζει. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία. «Ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσουν» τόνισε και σημείωσε ότι χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός για να σταματήσει η πανδημία .

«Αναγκαία τα εμβόλια και πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα εκτίμησε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο.

«Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής. Εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου , δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παυλάκη, και ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα.
«Η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, δεν υπάρχει εγρήγορση. Δεν είχε το περιθώριο να περιμένει να δει πού θα πάει αυτό το πράγμα. Θα είχαμε κερδίσει σημαντικό χρόνο και τα μέτρα που θα παίρναμε θα ήταν ηπιότερα αν τα παίρναμε νωρίτερα» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό, σημειώνοντας ότι «όλα τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το ρίσκο που έχουν να νοσήσουν σοβαρά είναι πάρα πολύ μικρό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα