25.2 C
Athens
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

25.2 C
Athens
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Γ. Οικονόμου: Δεν μπορεί να γίνει τώρα χαλάρωση των μέτρων

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και γι’ αυτό καμιά χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή την απόφαση να παραταθούν για μια εβδομάδα -μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου- τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του 2021 και έληγαν την 16η Ιανουαρίου.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τα διεθνή και τα εγχώρια δεδομένα και πράττει όσα απαιτούνται με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και την διασφάλιση του κοινωνικοοικονομικού βίου», τόνισε ο κ Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επικείμενη λήξη της προθεσμίας για τους άνω των 60 ετών ανεμβολίαστους σημειώνοντας ότι «από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι».

Όπως είπε, οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022, αλλά και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο και υπενθύμισε ότι η απόφαση αυτή «λήφθηκε διότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι».

«Είναι επομένως μια απόφαση που αφορά πρωτίστως την προστασία της δικής τους ζωής. Δεν υπάρχει, όμως υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν. Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Γι’ αυτό από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Η κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, διευκόλυνσης, πειθούς. Ακόμα και τώρα ελπίζουμε ότι όσοι δεν το έπραξαν θα το αποφασίσουν και για την προστασία της δική στους υγείας, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή ζωής και κοινωνικής ευθύνης», πρόσθεσε.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση εάν έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ότι θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προαπαιτούμενο για την πρόσληψη υγειονομικών στο μέλλον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε: «Προς το παρόν είναι γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης ότι όποιος υγειονομικός δεν εμβολιάζεται τελεί σε αναστολή, διάστημα που λήγει τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως να οδηγήσει εκτός του συστήματος υγείας όσους επιμένουν να παραμένουν στην κατάσταση αυτή. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με δεδομένο το ευρύτερο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία, το να υπηρετεί κανείς στο ΕΣΥ και να είναι θωρακισμένος και ο ίδιος, αλλά και ο κόσμος που πηγαίνει εκεί για να έχει την απαραίτητη νοσηλεία, πρέπει να τηρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Ο εμβολιασμός είναι μία θωράκιση που πρέπει να αξιοποιήσουμε όλοι, πρωτίστως όσοι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και άλλων ασθενειών».

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «παρά τις αντιδράσεις και την ακατάσχετη κινδυνολογία της αντιπολίτευσης, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά».

Όπως είπε, «μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε νοσήσει πάνω από το 50+1 των μαθητών».

«Με όπλο μας την εμπειρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και, όπως αποδείχθηκε, ικανοί να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε ότι «εφαρμόζεται για το σκοπό αυτό ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου υπήρξε εκτεταμένη προετοιμασία, αλλά και συνεργασία του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε εξάλλου ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενδεχόμενων αρρυθμιών εξαιτίας της νόσησης κάποιων εκπαιδευτικών από κορονοϊό και της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα» και έκανε λόγο για σχέδιο που «ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες».

Όπως είπε: «Πρώτ’ απ’ όλα στην αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες, με βάση το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι Διευθύνσεις. Δεύτερον με προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου. Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για την πρόσληψη 1.208 αναπληρωτών και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπέγραψε χθες απόφαση για την πρόσληψη επιπλέον 566 προσωρινών αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας και ακολουθούν οι υπόλοιπες προσλήψεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί θα έχουν αξιοποιηθεί προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται. Τρίτη δράση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απουσιών καθηγητών είναι η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι τον Ιούλιο 2023».

«Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Είναι χρέος της ευρύτερης κοινωνίας να στηρίξει την δια ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίζουμε καθημερινά να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία στα σχολεία», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απόστολος Χονδρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img