back to top
25.9 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

25.9 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Τι αλλάζει στους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας

Διαβάστε επίσης

Τους τρεις άξονες “άμεσης δράσης” για την αποϊδρυματοποίηση και την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας -μεταξύ των οποίων και η επείγουσα αναδοχή- παρουσίασε η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας.

Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες, τους οποίους ανέδειξε η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι οι εξής:
  • H επείγουσα αναδοχή, ιδίως για εγκαταλελειμμένα βρέφη, έτσι ώστε να συνδεθούν άμεσα με ανάδοχη οικογένεια και να μεταφερθούν από το νοσοκομείο στην οικογένεια χωρίς το στάδιο της ενδιάμεσης παραμονής σε κάποιο ίδρυμα. Σε αυτό θα βοηθήσει η εντατικότερη προσπάθεια δημιουργίας τοπικών δικτύων αναδόχων αλλά και η συμπλήρωση των ατομικών σχεδίων οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών από τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.
  • Η ενίσχυση, επιμόρφωση αλλά και παρακολούθηση των κοινωνικών συμβούλων των Περιφερειών ώστε ο έλεγχος των κοινωνικών δομών να μην είναι τυπικός αλλά ουσιαστικός ως προς την παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους των δομών.
  • Η δημιουργία νέου μηχανισμoύ αιφνίδιου ελέγχου όλων των δομών της Πρόνοιας που έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν μεικτά κλιμάκια, με συμμετοχή επιθεωρητή της ΕΑΔ και ειδικευμένων σε θέματα κακοποίησης παθολόγων, ψυχιάτρων, ιατροδικαστών και κοινωνικών λειτουργών που πέρα από τον διοικητικό έλεγχο προχωρούν σε ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση κάθε φιλοξενούμενου ατομικά. Οι έλεγχοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κρήτη και Μυτιλήνη. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο ουσιαστικού ελέγχου των προνοιακών δομών της χώρας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα