back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Σύλληψη στο Κίεβο δύο συνταγματαρχών που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν δολοφονία του Ζελένσκι

Διαβάστε επίσης

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε δύο  συνταγματάρχες του ουκρανικού στρατού  που δρούσαν ως πράκτορες της Ρωσίας που σχεδίαζαν τη δολοφονία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων ως ένα «δώρο» για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του σήμερα στο Κρεμλίνο.

Οι δυο συλληφθέντες συνταγματάρχες ήταν αξιωματικοί της ουκρανικής μονάδας προστασίας της κυβέρνησης και κατηγορούνται ως μέλη δικτύου πρακτόρων που ανήκαν στη ρωσική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας (FSB)και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν «εκτελεστές» μεταξύ των σωματοφυλάκων του Ζελένσκι για να τον απαγάγουν και να τον σκοτώσουν.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στόχοι του δικτύου ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ και ο επικεφαλής της SBU Βάσιλ Μαλιούκ, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Ένας από τους αξιωματικούς που συνελήφθη είχε ήδη αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και νάρκες, σύμφωνα με την SBU ενώ η
η επίθεση που σχεδιάζαν ήταν “δώρο” στον Βλαντιμίρ Πούτιν» πριν την σημερινή ορκωμοσία του

Η SBU «εξάρθρωσε ένα δίκτυο πρακτόρων» των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), οι οποίο «προετοίμαζαν τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου», δήλωσε αυτή η πηγή σε ένα δελτίο τύπου.

Οι δύο συνταγματάρχες της Κρατικής Φρουράς της Ουκρανίας  συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την εφαρμογή του σχεδίου που είχε εκπονηθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι συνταγματάρχες στρατολογήθηκαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ουκρανικοί ισχυρισμοί περί ρωσικών προσπαθειών για τη δολοφονία του Ζελένσκι δεν είναι καινούργιοι. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το 2022 υπήρξαν τουλάχιστον 10 απόπειρες δολοφονίας του και τώρα ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει επεκταθεί στον τρίτο χρόνο του.

Επίσης, εισαγγελείς στην Πολωνία δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι ένας Πολωνός συνελήφθη με την κατηγορία ότι ήταν έτοιμος να κατασκοπεύσει για λογαριασμό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας σε μια υποτιθέμενη συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρου της Ουκρανίας .

Οι μετακινήσεις του Ζελένσκι κρατούνται μυστικές για λόγους ασφαλείας και οι επισκέψεις του σε όλη τη χώρα ανακοινώνονται δημοσίως μόνο αφού έχει φύγει. Οι ειδήσεις για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί στο Κίεβο συνήθως απαγορεύονται μέχρι να τελειώσουν.

Πηγή: Associated Press, ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα