back to top
20.6 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

20.6 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Διόνυσος: Πιθανή η εκταφή των δύο σκύλων για τη λήψη DNA

Διαβάστε επίσης

Λάθος στη διαχείριση του περιστατικού του θανάτου των δύο σκύλων στον Διόνυσο Αττικής, ο οποίος πιθανόν να προκλήθηκε από λύκο, καταλογίζει η οργάνωση «Καλλιστώ», υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε άμεσα να παρθούν δείγματα γενετικού υλικού, από κτηνίατρο του Δημοσίου και να διαπιστωθεί αν η επίθεση έγινε από λύκο ή άλλο σκύλο.

«Η τελευταία ενημέρωση, που είχαμε από το Δασαρχείο είναι ότι θα γίνει η διαδικασία εκταφής των σκύλων έτσι ώστε να ληφθεί DNA από τις πληγές των σκύλων, μια διαδικασία, που θα έπρεπε να έχει γίνει από τη πρώτη στιγμή. Ήταν ένα σημαντικότατο λάθος αυτή η παράλειψη», τονίζει στον Αθήνα 9.84, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Γιώργος Θεοδωρίδης.

«Πρέπει πάντα να κινούμαστε με επιστημονικές αποδείξεις. Είναι εξίσου πιθανόν η επίθεση να έγινε από λύκο ή από σκύλο. Για αυτό ζητάμε από την πολιτεία να προχωρήσει σε αυτή την έρευνα καθώς τα μέτρα, που θα παρθούν θα πρέπει να είναι ανάλογα με το είδος του ζώου, που πραγματοποίησε την επίθεση», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης.

Τα μέτρα

Όσον αφορά στη λήψη μέτρων για την ανεπιθύμητη αλληλεπίδραση του λύκου με τον άνθρωπο, ο κ. Θεοδωρίδης επανέλαβε την ανάγκη εκπόνησης και θεσμοθέτησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Λύκο που, δυστυχώς, δεν υπάρχει στη χώρα μας.

ΥΠΕΝ

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίστηκε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με έρευνα, που ίσως απαιτήσει την εκταφή των δύο σκύλων και την παραλαβή δειγμάτων γενετικού υλικού, παρουσία κτηνιάτρου του Δημοσίου. Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την ενημέρωση του κοινού εντάσσεται και η άμεση έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου, με χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των πολιτών και των κατοικίδιων ζώων τους, σε συνεργασία με την «Καλλιστώ».

«Αν πρόκειται για λύκο, θα προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως η σήμανση στην περιοχή και η ενημέρωση των κατοίκων για την παρουσία τέτοιου είδους θηλαστικού, ώστε να αποφύγουμε τη σύγκρουση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και άγριων ζώων. Παρ’ όλα αυτά ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι επιστήμονες. Θα δράσουμε βάσει στοιχείων με τη βοήθεια του Δασαρχείου και του Δασονομείου. Πάντως το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση άγριων ζώων σε τέτοιες περιοχές με δάση και βουνά δεν είναι η εξαίρεση, είναι κάτι φυσιολογικό. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισορροπία, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς, ούτε η άγρια πανίδα ούτε οι άνθρωποι και τα κατοικίδιά τους» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μετά την επίσκεψη, που πραγματοποίησε στην περιοχή Ραπεντώσα της Πεντέλης, το σημείο που δέχτηκαν την επίθεση οι δύο σκύλοι.

Οδηγίες για το ευρύ κοινό

Μπορείτε να δείτε εδώ τις οδηγίες που δημοσιοποιεί η «Καλλιστώ» για την ενημέρωση των κατοίκων του Διονύσου και των γειτονικών περιοχών καθώς και του ευρύτερου κοινού για το ζήτημα της παρουσίας λύκων και της άγριας πανίδας γενικότερα, σε περιαστικές περιοχές.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα