back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΕΦΚΑ για νέα επικουρική: Ειδικές κατηγορίες και εισφορές

Διαβάστε επίσης

Τις κατηγορίες προαιρετικής ασφάλισης στο νέο ταμείο Επικούρησης (ΤΕΚΑ) αλλά και το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν πριν από την έναρξη της διαδικασίας επιογής επενδυτικών πακέτων, προσδιορίζει εγκύκλος του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους υγειονομικούς, όσους ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ (αγρότες), καθώς επίσης και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλισης άλλων φορέων επικούρησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κατά την υπαγωγή τους στο Ταμείο Επικουρικής και Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, να μην έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Για τους νεοεισερχόμενους μισθωτούς στην αγορά εργασίας (από την 1η Ιανουαρίου και μετά), η ασφάλιση στο νέο ταμείο είναι υποχρεωτική.

Η εισφορά, προσδιορίζεται στο 6,5% το μήνα και επιμερίζεται εξίσου κατά 3,25% σε εργοδότη και εργαζόμενο, ενώ από την 1η Ιουνίου και μετά θα μειωθεί στο 6%, με ισόποση επιβάρυνση 3% και στα δύο μέρη.

Ωστόσο, για ειδικές κατηγορίες, η ασφάλιση διαφέρει.

Πρόκειται για:

  • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα
  • οικοδόμους και
  • ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εντάσσονται στη διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • ΒΑΕ

Ειδικότερα, για περιπτώσεις ασφαλισμένων με βαρέα και ανθυγιεινά, πέραν του 6,5% το μήνα που ισχύει σήμερα ως εισφορά, υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση 1,25% για τον ασφαλισμένο και 0,75% για τον εργοδότη. Άρα συνολικά η επιβάρυνση είναι 2% και έτσι αυξάνεται στο 8,5% η μηνιαία εισφορά. Σε κάθε περίπτωση από την 1η Ιουνίου όμως και γι’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων θα υπάρξει μείωση εισφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή στο 8% θα υποχωρήσει.

Επαγγελματίες

Για τους έμμισθους δικηγόρους και μηχανικούς ισχύουν οι τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν θεσμοθετηθεί από το «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20). Στην περίπτωση που θα επιλεγεί η 1η, ορίζεται ένα πλασματικό ποσό 646,15 ευρώ, για το οποίο αντιστοιχούν μηνιαίες εισφορές 6,5% ή 42 ευρώ. Από την 1η Ιουνίου, το ποσοστό υποχωρεί στο 6% και έτσι η εισφορά περιορίζεται στα 39 ευρώ το μήνα με πλασματικό ποσό 650 ευρώ,. Για την δεύτερη κατηγορία με πλασματικό ποσό τα 784,6 ευρώ, η εισφορά είναι 51 ευρώ το α’ εξάμηνο του έτους. Όμως το β’ εξάμηνο με πλασματικό ποσό τα 783,3 ευρώ, η εισφορά περιορίζεται στα 47 ευρώ το μήνα.

Για την τρίτη και τελευταία κατηγορία, με πλασματικό ποσό τα 938,46 ευρώ, το α’ εξάμηνο η εισφορά είναι 61 ευρώ το μήνα. Το β’ εξάμηνο με πλασματικό ποσό τα 933,3 ευρώ, η εισφορά είναι 56 ευρώ το μήνα.

Οικοδόμοι

Σε ότι αφορά στους απασχολούμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα, το μηνιαίο ασφάλιστρο για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι 7,312%, που επιμερίζεται σε 3,250% για τον ασφαλισμένο και 4,062% για τον εργοδότη.

Για το β’ εξάμηνο το ποσοστό ασφάλισης υποχωρεί στο 6,750%, που μεταφράζεται σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3,750% για τον εργοδότη.

Συνυπολογιζομένων των βαρέων για τους οικοδόμους, που είναι για την επικούριση 1,250% για τον ασφαλισμένο και 0,940% για τον εργοδότη, το συνολικό ποσοστό ασφάλισης ανέρχεται σε 9,502% για το α’ εξάμηνο και 8,940% για το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα