12.3 C
Athens
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

12.3 C
Athens
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Μητσοτάκης στο Ζάγκρεμπ: Μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές για ασφαλή και ευημερούσα Βαλκανική

«Μοιραζόμαστε ως εταίροι, ως σύμμαχοι με την Κροατία τις ίδιες αρχές και αξίες για ένα κοινό όραμα για μία ασφαλή και γεμάτη ευημερία Βαλκανική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά την συνάντηση που είχε στο Ζάγκρεμπ με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι «Ελλάδα και Κροατία είναι δύο χώρες πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη εντός του 2021 και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουμε τις οικονομίες μας, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου», ενώ τόνισε πως και οι δύο χώρες «προσβλέπουμε σε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά το 2022»

Αναφερόμενος στις «εντάσεις και στην ανησυχητική κατάσταση» στην Ουκρανία τόνισε ότι «επαναβεβαιώσαμε την ενότητα του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού μετώπου στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, αλλά και την ευχή μας να οδηγηθούμε σύντομα σε μία αποκλιμάκωση», ενώ μιλώντας για το μεταναστευτικό επανέλαβε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι απλή και εδράζεται από την μία στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια, στη φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων, αλλά και στη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση με τον κ. Πλένκοβιτς έχει ως εξής:

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ στο Ζάγκρεμπ με τον φίλο Πρωθυπουργό της Κροατίας, τον Αντρέι Πλένκοβιτς, τον ευχαριστώ ειλικρινά για τη θερμή του φιλοξενία και εύχομαι σύντομα να επουλωθούν οι πληγές από τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς σε αυτόν τον όμορφο τόπο.

Δυστυχώς έχουμε και εμείς στην Ελλάδα τέτοια φυσικά φαινόμενα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μέγεθος και τις δυσκολίες τέτοιων προκλήσεων. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντρέι για την ταχύτητα με την οποία έσπευσε να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, στέλνοντάς μας ένα Καναντέρ όταν αντιμετωπίζαμε μεγάλες δυσκολίες.

Μοιραζόμαστε ως εταίροι, ως σύμμαχοι με την Κροατία τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές για ένα κοινό όραμα, για μία ασφαλή και γεμάτη ευημερία Βαλκανική. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει θερμά την Ευρωατλαντική, την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και γι’ αυτό θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά και στον ΟΟΣΑ.

Και βέβαια είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη συμμετοχή της Κροατίας στο EUMED 9 -για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε 9 μεσογειακές χώρες της Ευρώπης στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο- με πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σημαντικές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες συμμετέχουν σε σημαντικά έργα υποδομής στην Κροατία.

Προσβλέπουμε και οι δύο χώρες σε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά το 2022. Και βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι Ελλάδα και Κροατία είναι δύο χώρες πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη εντός του 2021. Και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουμε τις οικονομίες μας, τα νοικοκυριά μας, τις επιχειρήσεις μας απέναντι στις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Και βέβαια είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, να επαναβεβαιώσουμε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Συζητήσαμε και ενημερώθηκα από τον φίλο Αντρέι για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Και συζητήσαμε βέβαια για τις κοινές προκλήσεις αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Η θέση της χώρας μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι απλή. Εδράζεται από τη μία στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια: στη φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων αλλά και στη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων. Και μάλιστα θυμάμαι την άμεση ανταπόκριση του Αντρέι ως προεδρεύοντος τότε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Και επαναβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδος να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Συζητήσαμε τις εντάσεις και την ανησυχητική κατάσταση στην Ουκρανία, επαναβεβαιώσαμε την ενότητα του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού μετώπου στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, αλλά και την ευχή μας να οδηγηθούμε σύντομα σε μια αποκλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια συνεχάρην και τον Αντρέι για την επιλογή να αγοράσει και η Κροατία μαχητικά Rafale, κάτι το οποίο ανοίγει νέα περιθώρια για να συσφίξουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Σε λίγο θα συναντήσω τον Πρόεδρο της χώρας, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και με την ευκαιρία αυτή θέλω να επαναβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Κροατίας βρίσκονται ίσως στο ισχυρότερο, στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δύο κρατών και μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img