back to top
18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Στα 41 δισ. τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία – «Έκρηξη» οφειλών το δ΄τρίμηνο του 2021

Διαβάστε επίσης

Aύξηση των…κρουσμάτων οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πανδημίας, αποτυπώνουν τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ, με συνέπεια οι συνολικές οφειλές προς τα ταμεία να αγγίξουν τα 41 δισ..

Η αλματώδης αύξηση του καταγεγραμμένου χρέους προς την Κοινωνική Ασφάλιση, οφείλεται κυρίως στο “πάγωμα” πληρωμών εξαιτίας της υγειονομικης κρίσης και σε μικρότερο βαθμό στην ένταξη παλιότερων οφειλών στο μητρώο του ΚΕΑΟ.

Ωστόσο, από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, επιβεβαιώνεται και πάλι ότι το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής αποτελεί την “βαριά κληρονομιά” του ασφαλιστικού συστήματος, δεδομένου ότι επτά στις δέκα οφειλές (τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκαν πριν από το 2009.

Δηλαδή, πριν από την υγειονομική αλλά και την δεκαετή οικονομική κρίση, ενώ αρκετές από αυτές είναι ή τείνουν να χαρακτηριστούν, κατά περίπτωση, ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Παράλληλα όμως, εξαιτίας της πανδημίας, οι εισπράξεις κατά το περασμένο έτος περιορίστηκαν στο 1 δισ. , το μικρότερο ποσό των τελευταίων ετών, το οποίο θεωρείται ευθέως συγκρίσιμο μόνο με το 2016, όταν είχαν εισπραχθεί 820 εκατομμύρια ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα